Prvu predstavu posvećuju pozorištu i glumcima

Novoosnovani OMO teatar koji su osnovali iskusni Obrad Nenzić, Moamer Kasumović i Omar Bajramspahić, priprema debitantski projekat čija se premijera očekuje 2. septembra u Nikšiću

3342 pregleda1 komentar(a)
Nenezić, Foto: Privatna arhiva

Po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, počele su pripreme za predstavu “Samo pošteno pa ko koga zaje*e” ili “Osmi smrtni grijeh”. Probe su u toku, a premijera je planirana za drugi septembar u sali JU “Zahumlje” u Nikšiću, dok će prva repriza biti odigrana na zatvaranju Ratkovićevih večeri poezije petog septembra u Bijelom Polju, najavljeno je u saopštenju koje potpisuje Aleksandar Srdanović.

U predstavi igraju Moamer Kasumović i Omar Bajramspahić, scenografiju potpisuje Darko Musić, kostime Olivera Eraković, a muziku Slobodanka Bobana Dabović Đurić. Koproducenti projekta su OMO teatar, Bjelopoljsko pozorište, nikšićko “Zahumlje” i Centar za kulturu Pljevlja.

U opisu se navodi da je komad moderna groteska o apokaliptičnom čovjeku - umjetniku koji živi život bez sistema vrijednosti, koji je evoluirao ili se vratio u svoje prapočetke, van civilizacijskih načela i zakona.

“Ovo je priča o glumcima, o stvaralaštvu, o pozorištu. O pozorištu u pozorištu. O predstavi u predstavi. Priča je smještena u “Biro za izgubljene stvari i ljude” u podrumu ispod podruma nekog pozorišta. Ovo je predstava u predstavi koja slavi glumca i stvaralaštvo, ali koja stvari naziva pravim imenom”, ističe se u saopštenju.

Omar Bajramspahićfoto: Boris Pejović

Nenezić je kazao da svaka scena nosi naslov jednog od sedam smrtnih grjehova i tematski se bavi njime, dok je osmi smrtni grijeh upravo čovjek i njegovo stvaralaštvo.

“Otuda podnaslov “Osmi smrtni grijeh”. U biro prvo dolaze bogate i slavne stvari, tj. likovima se čine bogate i slavne, gdje pronalaze svoj uspjeh i muku: od nezgoda i zgoda, od omiljenih do omraženih pozorišnih, filmskih i književnih likova, garderobe, hrane, nakita, umjetnina, dokumenata..., koje oni biraju - dio upisuju, a dio otuđuju i prodaju starinarnicama, a dokumenta kriminalcima... Od toga lagodno žive, uprkos malim platama. Ali, kako vrijeme odmiče sve je manje vrijednih stvari, sve dok im jednog dana ne stigne beba, dugo očekivano dijete... Još jedna izgubljena duša, kao što su i oni prije nje i ko zna koliko njih prije, i koliko će ih biti poslije, tako da je ovo i priča o gubitku identiteta, ali i porodice, tj. onog što nas čini plemenitim životinjama, ako smo još uvijek…”, istakao je Nenezić.

On je rekao da i kada se obrađuju “mučne teme” sa pravom ekipom i u dobroj atmosferi, ništa nije “mučno”.

“Kada radite sa ekipom sa kojom ja radim onda prestanete da razmišljate o bilo čemu drugo, osim o procesu i stvaranju jednog novog organizma, ranjivog a neuništivog, kakva je jedna pozorišna predstava”, dodao je Nenezić.

Glumac Momaer Kasumović unaprijed poziva publiku na predstavu koja je i prvijenac novoosnovanog OMO teatra, koji su pokrenuli upravo Obrad Nenezić, Omar Bajramspahić i on. Bajramspahić je kazao da mu je posebno drago što su pokrenuli sopstvenu priču, “otvorili OMO teatar i počeli da radimo prvi projekat”.

“Ovo je jedna priča koja se tiče svih nas, predstava koja je posvećena glumcu i pozoristu. Tim je motiv viši”, dodao je mladi crnogorski glumac.Kasumović je iznio zahvalnost svima koji doprinose projektu:

“Zahumlju na ustupljenom prostoru, Olji na fantastičnim kostimima, Bobani na divnoj muzici i Darku na kreativnoj scenografiji. Vidimo se u Zahumlju”, poručuje Kasumović.