Inspiracija i Klopu: Najbolje i najiskrenije priče su paraolimpijske

Kada je trebalo da postane profesionalni fudbaler, Vojtek Čiz je ostao bez noge, ali je s protezom ostvario snove, osvojio olimpijska zlata u Atini 2004 - sa 44 godine nastupiće i na Igrama u Parizu

6959 pregleda1 komentar(a)
Nakon atletike vrijeme je za badminton: Vojtek Čiz, Foto: Olympics

Vojtek Čiz se tog 11. septembra 2001. osjećao nikad jačim, spremnijim... Na treningu Fortune iz Kelna dobio je priliku da pokaže da je dovoljno dobar fudbaler da dobije profesionalni ugovor, a on je pretrčavao rivale, postizao golove, pogođao iz slobodnih udaraca.

reneri Fortune su odmah klimnuli glavom, u ponedjeljak je trebalo samo da dođe i potpiše ugovor.

Ipak, Vojtek je prije toga želio još jednom da zaigra fudbal s prijateljima na amaterskom nivou, a onda se sudbina zauvijek poigrala s njim. Nakon duela s golmanom tokom tog meča na nekoliko mjesta je slomio nogu, da bi zbog kasnijih propusta u liječenju ona morala da bude amputirana.

Možda bi se tu za mnoge sportiste svijet srušio, ni Vojtek ne krije da je bilo teško, ali je pronašao novu snagu i način da ostvari snove.

San o punom stadionu

Momak poljskih korijena je tada otkrio da najviše žali što kao fudbaler nikada neće osjetiti huk punog stadiona, nakon čega je njegov fizioterapeut pustio VHS kasetu - na snimku je bio stadion u Barseloni, 80.000 ljudi, otvaranje Paraolimpijskih igara.

Vojtek je u tom trenuktu znao šta je njegov sljedeći poziv - samo šest mjeseci nakon amputacije, s protezom na nozi, postao je prvak Njemačke u trci na 100 metara, a već poslije manje od tri godine i olimpijski prvak.

Na Paraolimpijskim igrama u Atini osvojio je tri zlatne medalje - na 100 i 200 metara, kao i u skoku udalj.

- Atina, 70.000 ljudi i mali Vojtek maše njemačkom zastavom - bilo je to upravo ono što sam najviše želio. Ne zlato, nego taj osjećaj i potvrda: Vratio sam se u život - kaže Vojtek.

Jedrio svijetom kako bi pomogao

Vojtek Čiz se pojavio i na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. i Londonu 2012, osvojio je još jedno zlato, srebro i dvije bronze, a onda je odlučio da plovi svijetom kako bi pomogao ljudima koji su doživjeli sličnu sudbinu kao on.

Kroz projekat “Sailing4handicaps” ovaj veliki čovjek i sportista pomagao je onima kojima je potrebno da besplatno dobiju proteze i da nauče da hodaju uz pomoć njih.

Danas je već veteran, ali zov punog stadiona i dalje mu ne dozvoljava da na miru prati sportska dešavanja.

Sa 44 godine stiže u Pariz

Vojtek je odlučio - Paraolimpijske igre u Parizu naredni su izazov za ovog 44-godišnjaka. Ovog puta u novom sportu koji trenira svega tri godine - na Igrama u Gradu svjetlosti nastupiće u badmintonu.

- Ova priča je krenula sasvim slučajno - upoznao sam ljude koji treniraju taj sport i upitao ih da li mogu da se oprobam s njima. Poslije samo jedne sedmice treniranja “počistio sam pod” sa njima - našalio se Čiz.

Klop: Njegovu priču sam ispričao 500 puta

Fenomenalnu priču Vojteka Čiza ovih dana je aktuelizovao legendarni trener Liverpula Jirgen Klop, koji je prijatelj s njemačkim paraolimpijcem više od 20 godina.

Mnoge stvari iz svog života Vojtek je otkrio upravo u razgovoru s njemačkim fudbalskim trenerom - Klop ne krije da mu je upravo on često bio inspiracija.

- Mislim da sam do sada tvoju priču ispričao 500 puta. Najbolje i najiskrenije priče zapravo se dešavaju upravo u paraolimpizmu - rekao je Klop.

Harizmatični Njemac je zaključio u sličnom tonu:

- Vojtek je našao inspiraciju u govoru njegovog fizioterapeuta ili u atmosferi na stadionima, ali priče kao njegova inspirišu mnogo više.

Paraolimpijske igre u Parizu održaće se od 28. avgusta do 8. septembra, a tamo će i Crna Gora imati svoje heroje za koje će navijati - atletičarku Maju Rajković, stonotenisere Filipa Radovića i Luku Bakića i strijelca Milana Đinovića.