Od grita istovarenog u nikšićkom naselju sada mnogi peru ruke

Inpekcija naložila da se sporni materijal premjesti na drugu lokaciju. Vlasnik firme koja ga je prevezla kaže da je riječ o "neopasnom materijalu koji je po strukturi građevinski" i da za sve ima potrebnu dokumentaciju

20320 pregleda16 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić

Sporni materijal koji je privatna kompanija “MM System” deponovala na privatnom i državnom vlasništvu u nikšićkom naselju Straševina i zbog koje su mještani tog naselja i Kličeva protestovali, ali i blokirali magistralni put Nikšić - Podgorica kod tunela Budoš, sastoji se od iskorišćenog grita i biće premješten na drugu lokaciju, potvrđeno je “Vijestima”

Kako “Vijesti” saznaju, otpad će biti deponovan ispod Trebjese, u blizini mjesta gdje se i sada nalazi određena količina materijala.

Na zahtjev Agencije za zaštitu životne sredine, Uprave za inspekcijske poslove (odsjek za ekološku inspekciju) i nikšićke Komunalne policije, Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) je 2. avgusta uzeo uzorke deponovanog materijala i utvrdio da je on neopasan.

“Prema našoj pretpostavci, deponovani sitno zrnasti materijal predstavlja iskorišćeni grit. Grit je abrazivni materijal koji se koristi za pjeskaranje pod visokim pritiskom u otvorenim i zatvorenim prostorima, a samim postupkom pjeskarenja odstranjuju se rđa, kamenac, boja i druge nečistoće s čeličnih ili drugih tvrdih površina”, piše u odgovoru “Vijestima” koji potpisuje Danijela Bekrić, direktorica sektora za laboratorijsku dijagnostiku i zaštitu od zračenja.

Mještani Straševine i Kličeva tražili su da se sporni materijal ukloni sa privatnih imanja i imovine koja pripada Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore, kao i da im relevantne institucije koje se bave zaštitom životne sredine objasne u čemu je razlika između opasnog i neopasnog otpada, tj. grita.

Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su “Vijestima” da je direktor “MM System” 15. avgusta u zapisniku o inspekcijskom nadzoru dao izjavu da je na molbu mještanina koji ima imanje u Straševini izvršio nasipanje puta shodno ugovoru o donaciji i da je “materijal kojim je nasipanje izvršeno nastao preradom neopasnog materijala koji je dodatno pomiješan sa frakcijama kamenog agregata i da je to sada građevinski materijal koji služi za nasipanje puteva, izradu betona, raznih betonskih elemenata, asfalta, ivičnjaka”.

“On je izjavio da je otpad koji su prerađivali neopasan materijal i da za to imaju izvještaje o ispitivanju koji je sačinio CETI, te da su preradu otpada radili po dozvoli Agencije za zaštitu životne sredine”, pi[e u odgovoru Uprave za inspekcijske poslove.

Kako direktor firme “MM System” nije dostavio rješenje Agencije za zaštitu životne sredine, a koje treba da posjeduje shodno odredbama Zakona o upravljanju otpadom kojim se dokazuje da taj materijal više nema status otpada, Uprava je rješenjem naložila da skladištenje otpada koji je kategorisan kao neopasan, kao i drugi materijal pomiješan sa tim otpadom, a koji se trenutno nalazi na toj lokaciji uskladi sa dobijenom dozvolom za preradu otpada od Agencije za zaštitu životne sredine, odnosno da ga premjesti sa sadašnje lokacije i zone skladištenja na lokaciju dozvolom odobrenu za skladištenje i preradu otpada, ili na drugu lokaciju za koju postoji odgovarajuća dozvola Agencije u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom.

“Pri uklanjanju otpada sa katastarskih parcela izvršiti uklanjanje ovog otpada i sa okolnog zemljišta, ukoliko je na istom prisutan kao posljedica aktivnosti pravnog lica ‘MM System’ doo Nikšić na ovoj lokaciji. Rok za izvršenje rješenjem naložene mjere je 15 dana od dana prijema rješenja”, naveli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Mještani tvrde da je u naselju Straševina, na privatnom i državnom zemljištu, istovareno preko 150 kamiona otpada, kao i to da niko od njih nije bio upoznat sa deponovanim materijalom.

“Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG) nije dala odobrenje za odlaganje bilo koje vrste materijala na imovini kojom upravljamo - dionica Nikšić–Ostrog, mjesto Straševina. Za istovar materijala na parceli koja se nalazi na nekih četrdesetak metara od kolosjeka, saznali smo od čuvara pruge, koji je deponovani materijal primijetio, nakon čega je ŽICG provjerom nasipa utvrdila da se jedan dio nalazi i na našem posjedu. O ovom slučaju obavijestili smo glavnog inspektora za željeznički saobraćaj, koji će sprovesti dalju proceduru, tj. postupiti u skladu sa našom prijavom”, odgovorili su “Vijestima” iz ŽICG.

“Vijesti” su kontaktirale vlasnika firme “MM System” Milana Erbeza koji je kratko kazao da je riječ o “neopasnom materijalu koji je po strukturi građevinski”, da za sve ima potrebnu dokumentaciju, kao i da će na ostala pitanja “Vijesti” odgovoriti narednih dana.

Na pitanja “Vijesti” nisu odgovorili iz Brodogradilišta u Bijeloj.

Iz Uprave policije su odgovorili da su tri osobe prijavile da se na njihovim imanjima koja se nalaze u Straševini, kao i na zemljištu koje je u državnom vlasništvu, deponuje i skladišti opasni materijal, nalik na grit, da su od njih, kao i od zaposlenih u firmi koja je deponovala materijal, uzete izjave, da su izašli na lice mjesta i sačinili zapisnik, kao i da je sa slučajem upoznat dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, koji je naložio dalje preduzimanje mjera i radnji u cilju utvrđivanja svih okolnosti od značaja za predmetni događaj, nakon čega će se izjasniti o pravnoj kvalifikaciji.

“Uprava za inspekcijske poslove je za ovo pravno lice donijela rješenje kojim je istom naloženo da otpad premjesti sa sadašnje lokacije na lokaciju koja je dozvolom odobrena za skladištenje i preradu otpada ili na drugu lokaciju za koju postoji odgovarajuća dozvola Agencije za zaštitu životne sredine. Nakon stručnog mišljenja koje je dostavljeno od Centra za ekotoksikološko ispitivanje, u kojem je navedeno da je u pitanju neopasni materijal, upoznat je postupajući tužilac koje je zatražio da mu se spisi predmeta dostave na ocjenu i mišljenje, nakon čega će izvršiti konačnu pravnu kvalifikaciju”, navodi sei u odgovoru Uprave policije.