Šef CIA na sastanak sa Kurtijem

Posjeta šefa CIA Kosovu uslijedila je nakon posjeta Bosni i Hercegovini i Srbiji

4869 pregleda3 komentar(a)
Foto: Reuters

Šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijam Berns ušao je u zgradu Vlade Kosova, gdje će imati sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, javljaju novinari Radija Slobodna Evropa (RSE).

Dan ranije, Berns se u Prištini sastao sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i šefom Kosovske obavještajne agencije (KIA) Petritom Ajetijem.

Niko od njih se nije oglašavao o sastancima.

Kurti je tokom ove nedjelje boravio u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je pratio Demokratsku nacionalnu konvenciju.

Posjeta šefa CIA Kosovu uslijedila je nakon posjeta Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Berns se u Sarajevu 20. avgusta sastao sa direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine Almirom Džuvom i članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, Željkom Komšićem i Željkom Cvijanović, srpskom članicom pod sankcijama.

Američka vlada je za RSE rekla da su tokom sastanaka u Sarajevu "razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa, koja uključuju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine".

Tokom posjete, prema riječima američkog zvaničnika, Berns je razgovarao i o secesionističkoj retorici i delovanju Milorada Dodika, proruskog predsjednika srpskog entiteta Bosne i Hercegovine, Republike Srpske.

Dan kasnije Dodik je izjavio da se "nikada nisam protivio" suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom, dok secesija "nikada nije bila naša politika".

Što se tiče posjete Beogradu, nije poznato sa kim se Berns sastao.

Bernsova posjeta Kosovu dolazi u vreme kada je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao da je njegova zemlja izazvana u nekoliko aspekata od strane Vlade Kosova, koju vodi Aljbin Kurti.

SAD i druge zemlje Evropske unije kritikovale su neke odluke i akcije koje je nedavno preduzela Kurtijeva vlada, a koje se smatraju "jednostranim" i "nekoordinisanim".

U međuvremenu, američki Stejt department zatražio je od vlade Kurtija da se vrati "konstruktivnom i bliskom angažmanu" sa Vašingtonom, Evropskom unijom i NATO-om, dok Vašington takođe zahtijeva da kosovske institucije ne otvaraju most preko rijeke Ibar, pozivajući se na bezbjednosne brige.

Iako njegova posjeta Kosovu nije potvrđena, 22. avgusta u podne na prištinskom Međunarodnom aerodromu "Adem Jashari" novinari RSE vidjeli su avion američke vojske parkiran u "VIP" dijelu aerodroma.

Vjeruje se da je Berns ovim avionom putovao i u druge zemlje regiona. U međuvremenu, prema sajtu za praćenje letova Flightradar, ovaj avion je 22. avgusta preletio iz Beograda za Bugarsku, Sjevernu Makedoniju, a potom i Kosovo.

Berns je bivši američki ambasador u Rusiji. On je centralna ličnost u administraciji američkog predsjednika Džoa Bajdena, jer je i član predsjedničkog kabineta Bijele kuće.

Bajden ga je predložio na mjesto direktora CIA u januaru 2021.