Snajperisti ubili četiri zatvorenika koji su čuvare uzeli kao taoce u ruskom zatvoru

Služba nacionalne garde saopštila je da su pobunjeni zatvorenici "neutralisani" i da su svi taoci oslobođeni, iako broj talaca nije odmah preciziran

17811 pregleda3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
23.08.2024. 18:26h

Snajperisti ruske Nacionalne garde ubili su danas četvoricu zatvorenika koji su zatvorske čuvare uzeli kao taoce i proglasili odanost Islamskoj državi, prenose ruski mediji.

Služba nacionalne garde saopštila je da su pobunjeni zatvorenici "neutralisani" i da su svi taoci oslobođeni, iako broj talaca nije odmah preciziran.

U zatvoru u gradu Surovikin u Volgogradskoj oblasti, dio zatvorenika napao je zatvorske čuvare i administraciju zatvora i uzeo taoce.

Zatvorenici su napali zaposlene u zatvoru noževima za vrijeme zasjedanja disciplinske komisije, i uzeli ih za taoce.

Prije nego što su zatvorenici ubijeni, državna novinska agencija TASS je saopštila da su četiri žrtve prebačene u lokalnu bolnicu i da su dvije u teškom stanju.

Nepotvrđeni izvještaji na Telegramu kažu da su jedna ili dvije osobe umrle.

Sudski zapisnici pokazuju da su otmičari bili iz bivših sovjetskih zemalja Centralne Azije, a svi osumnjičeni za napad na koncertnu dvoranu su iz Tadžikistana.

Video čija autentičnost nije zvanično potvrđena, a objavilo ga je više ruskih medija, prikazuje prostoriju polivenu krvlju s četiri čovjeka na podu i krvava, neki izgledaju mrtvi, i još dva čovjeka koji stoje, a snima ih treća osoba koja govori na arapskom. Ta osoba zatim na ruskom iskazuje pripadnost grupi Islamska država.

U videu od 46 sekundi jedan od muškaraca drži nož u jednoj ruci, a drugom drži za vrat, kako se pretpostavlja, jednog od čuvara zatvora.

Sredinom juna više pripadnika islamističke organizacije Islamska država je ubijeno kada su kao taoce uzeli zatvorske službenike u zatvoru na jugozapadu Rusije, u oblasti Rostov susjednoj Volgogradu.

Rusija je više puta bila na meti napada za koje je odgovornost preuzela ta islamska organizacija iako je uticaj Islamske države u Rusiji mali.