Ćulafić u radnoj posjeti Ulcinju: Fokus na Solani, Valdanosu i Adi Bojani

Ministar rekao da će pitanje rješavanja problema u formiranju adekvatne upravljačke strukture zaštićenim područjem Ulcinske solane u narednom periodu biti na mjestu prioritetnih aktivnosti resora na čijem je čelu

2767 pregleda1 komentar(a)
Foto: MERS

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Damjan Ćulafić, boravio je u radnoj posjeti Ulcinju, gdje je obišao ključne ekološke lokacije - Solanu Ulcinj, Valdanos i Adu Bojanu, posebno se osvrćući na izazove u vezi sa otpadnim vodama iz Albanije.

Ministarestvo je saopštilo da je Ćulafić, na sastanku sa predsjednikom Opštine Ulcinj Gencijem Nimanbeguom i njegovim saradnicima, izrazio otvorenost za rješavanje problema i izazova sa kojima se opština suočava, naglašavajući spremnost resora na čijem je čelu da pruži podršku u okviru svojih nadležnosti.

U vezi sa Ulcinjskom solanom, Ćulafić je istakao da će pitanje rješavanja problema u formiranju adekvatne upravljačke strukture tim zaštićenim područjem u narednom periodu biti na mjestu prioritetnih aktivnosti Ministarstva.

S obzirom na visok nivo razumijevanja važnosti rješavanja tog pitanja sa obje strane, kako se navodi, iskazao je optimizam ka postizanju dugo očekivanog cilja, koji će "ujedno doprinijeti i rješavanju problema Port Milena".

Ćulafić je, kad su u pitanju otpadne vode na Adi Bojani, informisao prisutne da su službenici Agencije za zaštitu životne sredine prije dva dana održali sastanak sa kolegama iz Albanije u vezi sa tim.

“Danas smo sa lica mjesta kontaktirali Agenciju za zaštitu životne sredine Albanije i direktora Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Rečeno nam je da se uzimaju svakodnevno uzorci i da su rezultati pokazali da je voda u dozvoljenim granicama”, rekao je Ćulafić.

foto: MERS

Takođe je informisao sagovornike da će po tom pitanju, ali i "po mnogim drugim važnim", početkom narednog mjeseca biti organizovan sastanak sa albanskom ministarkom.

Tokom sastanka bilo je riječi i o problemu otpadnih voda iz kućica i restorana na Adi Bojani, i kao jedno od rješenja razmatrana je ugradnja sistema za prečišćavanje tih voda.

Valdanos, kao potencijalno zaštićeno prirodno dobro, bio je tema sastanka, pri čemu su razmatrane dalje aktivnosti u okviru tog vrijednog područja, a sa ciljem njegove održive valorizacije uz poštovanje kriterijuma zaštite životne sredine.

"U sklopu ove radne posjete, i u skladu sa temama sastanka, ministar Ćulafić je sa domaćinima obišao Solanu Ulcinj, Valdanos i Adu Bojanu, čime je iskazao svoju zainteresovanost za rješavanje postojećih problema i unapređenje stanja već odavno prepoznatih vrijednosti prostora Opštine Ulcinj", dodaje se.

“Po svim pitanjima, bićemo partneri u postizanju dogovora, posebno zbog iskazane spremnosti opštine i njenog predsjednika gospodina Nimanbegua. Ono što mogu da obećam je da ćemo uložiti napore da minimiziramo ekološke incidente, jer ne mogu garantovati da ih neće biti”, zaključio je Ćulafić.