Velika skela čeka papire: Morsko dobro tvrdi da završetak milionske investicije u Ulcinju zavisi od Opštine i Vlade

Lokalna uprava treba da izda urbanističko-tehničke uslove za dodatne radove u trećoj fazi, a Ministarstvo prostornog planiranja da uradi izmjene i dopune državne studije lokacije za to područje

20420 pregleda6 komentar(a)
Velika skela i dalje parkiralište, Foto: Samir Adrović

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom čeka urbanističko-tehničke uslove (UTU) od Opštine Ulcinj, a od Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine izmjene i dopune državne studije lokacije (DSL), kako bi u cjelosti završilo radove na parternom uređenju Velike skele ispod Starog grada u Ulcinju.

To je odgovoreno “Vijestima” iz Morskog dobra na pitanje zašto ni ove godine nije realizovan taj značajan projekat.

Riiječ je o prostoru od 4.500 kvadratnih metara.

Na tom atraktivnom lokalitetu i ovog ljeta je parking prostor za mještane i turiste, nakon što je Morsko dobro u protekle dvije godine u nekoliko navrata probilo rokove za realizaciju projekta. Radovi na projektu koji košta oko milion eura su počeli 2022. godini i prvobitno je trebalo da se završe 2023. godine.

Tender je raspisan u dvije partije u julu 2021. Procijenjena vrijednost javne nabavke za partiju 1 iznosi 669.421,49 eura, a za partiju 2 132.232 eura bez uračunatog PDV-a.

Preduzeće je nakon sprovođenju tendera zaključilo za partiju 1 ugovor u februaru 2022.godine, kako navode, sa najpovoljnijim ponuđačem - firmom “Erlang”, ugovorene vrijednosti 669.378,48 eura i partiju 2 sa ponuđačem “Hipering” ugovorene vrijednosti 92.451,60 eura bez uračunatog PDV-a.

“Napominjemo da radovi za partiju 2 na završnim kamenorezačkim radovima od strane ponuđača ‘Hipering’ nijesu počeli, odnosno izvođač radova nije stvorio uslove za otpočinjanje radova, a što je konstatovano od strane stručnog nadzora. Isti nije uveden u posao od strane stručnog nadzora zbog neadekvatnog kamena odnosno načina postavljanja”, pojašnjeno je iz državnog preduzeća koje je radove na partiji 1 završilo.

Iz Morsko dobra su kazali da su u planu korišćenja sredstava i planu javnih nabavki za 2024. godinu, planirane aktivnosti na daljoj rekonstrukciji Velike skele.

“One podrazmijevaju izvođenje radova na rekonstrukciji Velike skele, treća faza u iznosu od 100.000 eura koja se odnosi na zaštitu samog platoa od udara talasa sa intervencijama na platou i izvođenje radova na trajnoj sanaciji temelja platoa Velike skele u iznosu od 500.000 eura. Za te radove opredijeljen je novac za izradu projektne dokumentacije, a iste je moguće realizovati nakon dobijanja UTU od Opštine Ulcinj, shodno uredbi o prenosu nadležnosti za izdavanje UTU sa resornog ministarstva na lokalnu samoupravu”, kazali su iz preduzeća.

Morsko dobro je zahtjev Opštini uputilo 10. januara ove godine, a potom urgenciju 19. aprila.

Iz državnog preduzeća su istakli da su se u više navrata u ranijem periodu obraćali resornom Ministarstvu sa inicijativom za izmjenu i dopunu DSL-a sektor 63, s namjerom da se kroz planski dokument predvidi proširenje lukobrana lučice Kacema.

“Nakon saznanja da je u pripremi donešenje odluke o izradi izmjena i dopuna DSL-a sektor 63, preduzeće je u drugoj polovini prošle godine uputilo prijedloge za dopunu programskog zadatka koji su prihvaćeni i postali sastavni dio programskog zadatka - planiranje podvodnih inženjerskih objekata - pragova za zaštitu Velike skele od udara talasa, produženje lukobrana lučice Kacema radi veće funkcionalnosti, regulisanje prilaza navozu za izvlačenje barki na južnom kraju Male plaže i planiranje izgradnje nove trafo-stanice u blizine Velike skele”, kažu u Morskom dobru iz koga smatraju da će usvajanjem DSL-a biti riješeno dosta problema u ovoj zoni.

U Ministarstvu prostornog planiranja su “Vijestima” kazali da je urađen nacrt plana DSL koji je dostavljen na mišljenja organima za tehničke uslove.

“Nakon prikupljenih pozitivnih mišljenja, predstoje aktivnosti na utvrđivanju nacrta plana od strane Vlade Crne Gore i sprovođenje Javne rasprave. Potom slijede aktivnosti na izradi Izvještaja sa javne rasprave i izrada Predloga plana, koji se dostavlja Vladi Crne Gore na donošenje”, pojasnili su u Ministrastvu proceduru do konačnog usvajanja izmjena i dopuna DSL kojim će morati biti zaštićene autentične kulturno-istorijske urbane cjeline, životna sredina...”, kazali su u ovom resoru.

“Vijestima” je potvrđeno da su im stigli zahtjevi Morskog dobra u vezi sa Velikom skelom.