Požar zahvatio Prošćenske planine - gori četinarska šuma, vatra za sada pod kontrolom

Gori oko 2,5 hektara šume, a situacija je bila naročito kritična sinoć, kada je prijetila opasnost da se vatra proširi na mnogo veće površine

8368 pregleda3 komentar(a)
Foto: SZS Mojkovac

Požar koji je juče poslijepodne zahvatio Prošćenske planine, na području mojkovačke opštine, za sada je pod kontrolom, kaže komandir Službe zaštite i spašavanja (SZS) Marinko Medojević.

Gori oko 2,5 hektara četinarske šume, a prema njegovim riječima, situacija je bila naročito kritična sinoć, kada je prijetila opasnost da se vatra proširi na mnogo veće površine. Vatrogasci samo pješke mogu do mjesta požara.

foto: SZS Mojkovac

„Gasimo naprtnjačama, jer je riječ o terenu do kojeg vozila ne mogu. Predhodna noć je bila izuzetno teška, jer smo nastojali da ograničimo širenje požara, što nam je i pošlo za rukom danas prijepodne. Nažalost, gori oko 2,5 hektara četinarske šume, međutim, u okolini nema objekata koje bi bili ugroženi vatrom. Velike teškoće nam stvara oboreno suvo drveće, koje gori velikom brzinom i potpomaže širenju požara. Nadam se da danas neće biti jakog vjetra, koji bi značajno pogoršao situaciju“, rekao je Medojević Vijestima.

foto: SZS Mojkovac

Kako kažu u SZS i ovog puta požar je, najvjerovatnije, izazvan ljudskim faktorm.