Stanišić: Grit istovaren u Nikšiću otpad iz bivšeg "Arsenala", bio deponovan u Bijeloj

Stanišić potvrdio da se ne radi o opasnom materijalu

22130 pregleda21 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Svetlana Mandić

Grit koji je istovaren na Straševini i ispod Trebjese je otpad iz "Porta Montenegra", iz bivšeg "Arsenala", koji je bio deponovan u Bijeloj.

To je na sastanku koje je predsjednik Opštine Marko Kovačević, organizovao sa predstavnicima mještana pomenuta dva naselja, kao i sa predstavnicima nadležnih institucija – Ministarstva ekologije, Uprave za inspekcijsjke poslove i Agencije za zaštitu životne sredine, saopštio predstavnik Ministarstva ekologije, Ivan Stanišić.

Dodao je da je u pitanju neopasan materijal.

Stanišićfoto: Svetlana Mandić

“Firma ‘MM Syistem’, koja ima dvije dozvole za preradu otada, je taj otpad kupila od 'Valga Montenegro'. Riječ je otpadu iz 'Porta Montenegra', iz bivšeg 'Arsenala', koji je bio smješten u Bijeloj“, kazao je Stanišić.

Na sastanku je odlučeno da ukoliko otpad koji je deponovan na privatnim imanjima u nikšićkom naselju Straševina, kao i na zemljištu koje je vlasništvo Željezničke infrastrukture Crne Gore, i na zemljištu ispod Trebjese, koja je u vlasništvu država, a dato na korišćenje Opštini Nikšić, u roku od deset dana ne bude izvezen van Nikšića, mještani naselja Straševina i Kličevo blokiraće magistralni put Nikšić-Podgorica, kod tunela Budoš.

Blokade će biti svakodnevne i njihovo vrijeme trajanja će se povećavati iz dana u dan.

Uprava za inspekcijske poslove naložila je firmi “MM System”, koja je na spornim lokacijama deponovala otpad, da isti ukloni na drugu lokaciju u roku od 15 dana.

Kako se druga lokacija, za koju je pomenuta firma dobila rješenje, takođe nalazi u Nikšiću, mještani, kao i predsjednik Opštine, traže da se otpad, za koji je Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) utvrdio da je bezopasan i da je u pitanju sitno zrnasti materijal za koji, oni pretpostavljaju, da je iskorišćeni grit, premjesti van Nikšića.

"Nijesmo zadovoljni sastankom, jer nijesmo dobili odgovore na pojedina pitanja koja postavljamo od samog starta – da li je otpad trebao da završi u Nikšić ili na nekoj drugoj lokaciji. Zajednički zaključak predsjednika Opštine i nas mještana je da ćemo dozvoliti da se rješenje sprovede, da se otpad iz Nikšića izveze iz Nikšića, da se vrati na lokaciju u Bijelu ili neku drugu lokaciju, samo da se makne iz Nikšića, da se ne tovarimo više otpadom. Ako ne donesu to rješenje mi prelazimo u radikalizaciju protesta i ne svaku drugu ili treću noć, nego svaku noć idemo na blokadu puta i povećavaćemo vrijeme blokade“, kazao je nakon dvosatnog sastanka u ime mještana Milan Nikčević.

Nikčevićfoto: Svetlana Mandić

Predstavnik Ministarstva ekologije, Ivan Stanišić, je tokom sastanka rekao da je riječ o gritu, kao i da je u pitanju neopasan materijal.

“Firma ‘MM Syistem’, koja ima dvije dozvole za preradu otada, je taj otpad kupila od 'Valga Montenegro'. Riječ je otpadu iz 'Porta Montenegra', iz bivšeg 'Arsenala', koji je bio smješten u Bijeloj“, kazao je Stanišić.

I predstavnici ostalih institucija su ponovili da je u pitanju neopasan materijal, a da je pitanje odlaganja na zemljištu za koje firma „MM System“ nije imala dozvolu u nadležnosti tužilaštva koje je pokrenulo istragu.

FOTO: Svetlana Mandić
FOTO: Svetlana Mandić

Kovačević je kazao da je skladištenje otpada na lokaciju ispod Trebjese urađeno bez njihovog znanja, kao i da nijesu imali informaciju da se na toj lokaciji bilo šta odlaže.

Zbog toga je Komunalna policija podnijela krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) od kojeg traži da utvrdi ko je i po čijem nalogu odložio otpad kako na pomenutoj lokaciji, tako i u Straševini i Kličevu.

„Imamo sumnju da iza toga stoje određeni politički interesi kojima se želi naštetiti ovoj lokalnoj samoupravi koja se uhvatila u koštac sa svim ovim problemima i koja nije imala nikakva saznanja o ovome što se na drugim lokacijama dešavalo. Traźimo da se otkrije ko stoji iza ovoga, koje firme, jer ćemo tako znati i ko je sve ovo radio i zbog čega. Mi znamo ko ima određene političke interese da neke stvari izgledaju ovako ili onako. Mi u tome vidimo, ne samo želju da se ugrozi ekološka slika grada, već želju da neko napravi takvu sliku da je u Nikšiću ekološki haos“, kazao je, između ostalog, Kovačević.

Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Naglasio je da će Opština tražiti i reviziju odobrenja za lokaciju pod brojem 3808, koju je Agencija za zaštitu životne sredine izdala firmi “MM System” koja namjerava da otpad premjesti na pomenutu lokaciju, jer su mještani izrazili sumnju u regularnost dozvole za tu novu lokaciju.

Istakao je da je firma “MM System”, zbog postupaka i načina na koji je priča oko deponovanja otpada urađena, izgubila povjerenje, pa traže da ista, u skladu sa rješenjem Uprave za inspekcijske poslove, gdje postoji mogućnot da se na drugoj lokaciji sa odgovarajućom dokumentacijom izmjesti taj otpad, to i uradi.

“Tražimo da ta lokacija bude van Nikšića. To su zahtjevi nas i mještana“, poručio je Kovačević.

“Nadamo se da će nadležne institucije reagovati po našoj prijavi kako bi se utvrdile sve okolnosti u odnosu na ovaj slučaj. Uvjeravanja smo dobili da je neopasan otpad u pitanju, što je nalaz CETI-ja pokazao, i mi kao Opština Nikšić ne možemo da shvatimo motive te kompanije da odlaže jedan takav otpad na privatnom zemljištu, u naseljenom mjestu, a da pri tom, imaju lokaciju na kojoj to po zakonu mogu da odrade. Ti su nam motivi nejasni i voljeli bi da se u budućim postupcima to sve utvrdi“, rekao je predsjednik Opštine.

Pomoćnik direktorice Uprave za inspekcijske poslove, Darko Rašović, kazao je da je ta ustanova uradila sve što je u njenoj nadležnosti i po najkraćim procedurama.

“Kolega inspektor je ovdje bio tri-četiri dana zaredom. Od CETI-ja su uzeti uzorci , utvrđeno je da se radi o neopasnom otpadu. Firma ‘MM System’ je upisana je u registar prevoznika otpada, ima takođe odobrenje za lokaciju 3808KO Nikšić za privremeno odlaganje i preradu otpada. Ono što se desilo je da su oni uzurpirali određene površine koje su vlasništvu gradana, vlasništvu Opštine i Željezničke infrastrukture. Inspektor je donio rješenje o uklanjaju otpada, najkraći mogući rok je 15 dana, a neizvršenje rješenja ima određene sankcije. Inspekcija će pratiti dalju proceduru“, istakao je Rašović.

Rašovićfoto: Svetlana Mandić

Mještane je interesovalo zbog čega taj otpad nije deponovan na neku bližu lokaciju, ako je već neopasan, a istakli su da su u ranijim slučajevima, koji se odnose na asfaltnu bazu, otpad u rijeci Gračanici i nelegalno odlagalište Mislov do, bili nezadovoljni postupcima nadležnih institucija.

“Bio sam u vojsci u ‘Arsenalu’ i pjeskario sam. Radili smo sa maskama i u kosmonautskim odijelima, pa se pitam, ako je grit neopasan zbog čega smo tako bili obučeni“, kazao je jedan od mještana.

Predstavnici nadležnih institucija su objasnili da materijal koji je deponovan u Straševini i pod Trebjesom se može koristiti kao građevinski dodatak u odnosu 70:30, pomiješan sa drugim građevinskim materijalima, za postavljanje tampona, ivičnjaka, nasipanje puteva.

U Straševini je istovareno oko pet tona materijala koji je dovezen iz Bijele. Mještani su, zbog spornog otpada, nekoliko dana blokirali tunel Budoš I blokadu su odložili nakon što je Kovačević zakazao sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija.