Pejanović: Najveći broj nezaposlenih visokoškolaca dolazi iz Podgorice, riješiti problem kroz četiri strateška programa

"Kako bismo zaustavili ovaj trend, potrebno je da se problemu nezaposlenosti mladih pristupi ozbiljno, sa konkretnim mjerama, a ne samo deklarativno", poručio je Pejanović

7604 pregleda23 komentar(a)
Foto: Pokret Naprijed

Zapošljavanje mladih ostaje jedan od ključnih društvenih i ekonomskih izazova kako za Crnu Goru, tako i za Podgoricu. Prema najnovijim podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, na dan 31. jul u Crnoj Gori je bilo evidentirano 33.610 nezaposlenih osoba, od čega 5.412 u Podgorici, rekao je Marko Pejanović, kandidat za odbornika sa liste Pokreta Naprijed.

Kako navodi, posebno zabrinjava činjenica da najveći broj nezaposlenih visokoškolaca dolazi upravo iz Glavnog grada, sa ukupno 955 nezaposlenih visokoobrazovanih osoba.

"Crnu Goru je u proteklih 25 godina napustilo čak 140.000 građana, uglavnom mladih, što predstavlja alarmantan podatak koji nas u Pokretu Naprijed duboko zabrinjava," izjavio je Pejanović, koji je magistar ekonomije sa Šangajskog univerziteta.

"Kako bismo zaustavili ovaj trend, potrebno je da se problemu nezaposlenosti mladih pristupi ozbiljno, sa konkretnim mjerama, a ne samo deklarativno".

Pokret Naprijed se, rekao je Pejanović, zalaže za sveobuhvatan pristup rješavanju problema nezaposlenosti mladih kroz sljedeće strateške programe:

"Podrška mladim preduzetnicima: Kroz ciljane inicijative za razvoj startapova i malih preduzeća, Pokret Naprijed će mladima omogućiti pristup mentorstvu, finansijskim sredstvima i poslovnim inkubatorima. Naš cilj je da stvorimo povoljne uslove za mlade preduzetnike, čime će se ojačati preduzetnički duh i omogućiti stvaranje novih radnih mjesta.

Povezivanje obrazovanja i tržišta rada: Radićemo na boljoj integraciji obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada. To podrazumijeva razvoj novih obrazovnih programa, stručnih kurseva, i praksi u saradnji sa poslodavcima, kako bi mladi sticali praktične vještine i znanja koja su u skladu sa zahtjevima savremenog tržišta, što će olakšati njihov prelazak iz obrazovanja u radni odnos.

Podsticanje inovacija i tehnologije: Fokusiraćemo se na promovisanje inovacija i digitalizacije kao ključnih faktora za budući razvoj ekonomije. Mladi će imati priliku da se uključe u projekte i inicijative iz oblasti tehnologije, IT sektora i drugih savremenih industrija, čime će postati konkurentni kako na lokalnom, tako i na globalnom tržištu rada", piše u saopštenju.

Iz Pokreta Naprijed pozvali su sve relevantne aktere, od obrazovnih institucija i poslodavaca do državnih organa i nevladinog sektora, da se pridruže njihovim naporima za stvaranje boljih uslova za zapošljavanje mladih.

"Naša zajednička odgovornost je da obezbijedimo da svaka mlada osoba ima priliku za kvalitetan posao, dostojanstven rad i sigurnu budućnost", poručio je Pejanović.