Izraelska vojska pokrenula veliku operaciju na Zapadnoj obali

Izraelske snage bezbjednosti saopštile su da sprovode „protivterorističku operaciju" u Dženinu i Tulkarmu

6030 pregleda5 komentar(a)
Foto: EPA

Izraelske snage ubile su najmanje 11 Palestinaca na severu okupirane Zapadne obale, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Petorica su navodno poginuli u vazdušnom napadu na izbeglički kamp Al Far'a, a šest u napadu dronom i oružanim sukobima u Dženinu.

Izraelske snage bezbednosti saopštile su da sprovode „protivterorističku operaciju" u Dženinu i Tulkarmu.

Na meti su najmanje četiri - Dženin, Tulkarm, Nablus i Tubas.

Veruje se da je ovo prvi put od druge intifade - velike palestinske pobune od 2000. do 2005. - da je nekoliko palestinskih gradova istovremeno gađano na ovaj način.

Palestinski izveštaji kažu da su glavni putevi prema Dženinu zatvoreni zbog oružanih sukoba u izbegličkom kampu u gradu.

Navodi se da su izraelske snage ušle u bolnicu u Dženinu i blokirale dve u Tulkarmu.

Izraelski vojni napadi na Nablus su navodno usredsređeni na dva tamošnja izbeglička kampa.

U kampu Far'a u blizini Tubasa, medicinari kažu da vozila hitne pomoći jedva stižu da preuzmu sve ranjene posle udara izraelskih dronova.

Izraelska vojska je dala tek nekoliko detalja, navodeći u saopštenju navela da vojska, Šin Bet i Izraelske granične policije „trenutno sprovode protivterorističku operaciju kako bi osujetili teror u Dženinu i Tulkarmu".

Palestinci imaju delimičnu autonomiju na Zapadnoj obali, gde je najjača stranka Fatah iz koje je i predsednik Palestinske nacionalne uprave Mahmud Abas.

Najjača snaga u drugoj palestinskoj enklavi, Pojasu Gaze, je ekstremistička grupa Hamas.

U Pojasu Gaze od oktobra prošle godine traje rat Izraela i palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom koji je do sada odneo desetine hiljada života.


Pogledajte video: Šta je Zapadna obala


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk