Roditeljski stres je prijetnja za javno zdravlje

Glavni američki medicinski zvaničnik upozorava na mentalne izazove sa kojima se danas suočavaju roditelji

5119 pregleda1 komentar(a)
Foto: REUTERS

Glavni američki zvaničnik za javno zdravlje, Vivek Murti, izdao je medicinsko upozorenje u kojem se fokusirao na mentalne izazove sa kojima se suočavaju roditelji usljed izloženosti savremenim okidačima stresa.

Murti, kako prenosi Rojters, poziva na povećanje podrške od strane vlade, preduzeća i organizacija kako bi se ovi izazovi riješili. On je istakao da mentalno zdravlje roditelja direktno utiče na dobrobit njihove djece i naglasio potrebu za sistemskim promjenama kako bi se pružila bolja podrška.

Ključne preporuke uključuju povećanje finansiranja za podršku roditeljima, uspostavljanje nacionalnog programa plaćenog porodiljskog odsustva i bolovanja i proširenje pristupačne njege mentalnog zdravlja za staratelje. Murti je naglasio da je rješavanje mentalnog zdravlja roditelja ključno za rješavanje šire krize mentalnog zdravlja među mladima.

„Iza krize mentalnog zdravlja mladih je zapravo kriza kod roditelja, od kojih se mnogi bore sa stresom i suočeni su sa sopstvenim izazovima mentalnog zdravlja”, kazao je Murti u razgovoru za Rojters. „Ako zaista želite da pomognete djeci, onda zapravo morate da pomognete roditeljima”.

Murti je u savjedodavnom dokumentu pozvao poslodavce da uvedu programe obuke za menadžere o upravljanju stresom i uspostavljanju ravnoteže između posla i privatnog života, i ohrabrio zdravstvene radnike i socijalne službe da sprovode skrining roditelja na probleme mentalnog zdravlja. Murti je naveo da u SAD ima najmanje 63 miliona roditelja i staratelja, a 48% njih se osjeća potpuno preopterećeno. Takođe je istakao da roditelji, posebno samohrani, doživljavaju nesrazmjerno visok nivo usamljenosti.

Predlog zakona predsjednika Džoa Bajdena, koji bi obezbijedio plaćeno porodiljsko odsustvo i bolovanje za Amerikance, u Kongresu su stopirali republikanci kao i pojedine dermokrate. Murti, čiji mandat završava u januaru zajedno sa Bajdenovim, istakao je da ovo pitanje ne smije biti posmatrano kao političko.

„Kao zemlja, moramo više ulagati u brigu o roditeljima i podršku njihovom blagostanju,” rekao je. „Nadam se da ... blagostanje roditelja neće biti političko ili partijsko pitanje.”