Veče u slavu budvanskog glumca Bogoboja Rucovića

Opština Budva planira da otkupi rodnu kuću glumca, a projekat će biti predstavljen sjutra na festivalu “Ćirilicom”, uoči premijere predstave “Pogovor”

2533 pregleda0 komentar(a)
Foto: ćirilicom

Veče u slavu budvanskog glumca, Bogoboja Rucovića, biće upriličeno sjutra u okviru osmog festivala “Ćirilicom”, na Trgu između crkava u Budvi u 21 čas.

Tim povodom, glavna gradska arhitektica Jelena Lazić, predstaviće projekat na osnovu kojeg Opština Budva ima namjeru da otkupi njegovu rodnu kuću koja bi bila namijenjena za ustanove kulture grada. Pored nje na večeri o Bogoboju Rucoviću, govoriće prof. dr Nebojša Romčević koji je napisao dramu o Bogoboju Rucoviću (“Ogovaranje”), zatim univerzitetski prof. Darko Antović i to veče je uvod u 31. avgust kada će biti premijerno izvedena pozorišna predstava o Bogoboju Rucoviću pod nazivom “Pogovor”, a u produkciji JU Narodne biblioteka Budve, Narodnog pozorišta iz Niša i Beo arta. Predstava je rađena po djelu Nebojše Romčevića.

Bogoboj Bucović rođen je 1869, a umro 1912. godine, a organizatori festivala ga predstavljaju kao “jedog od najvećih, najdominantnijih i najautentičnijih pozorišnih glumaca”. Nakon studija prava u Beču i Beogradu, od 1892. posvetio se teatru započevši karijeru u putujućem pozorištu, a potom nastavlja u Narodnom pozorištu. Početak Rucovićeve slave i velikih ostvarenja jeste uloga poručnika Rajfa Rajflingena u njemačkoj komediji “Rat u miru” Mozera i Šentana. Potom, prijavljujući sebe austrijskim vlastima, kao vojni bjegunac osuđen je na zatvorsku kaznu. U zadarskom zatvoru proveo je tri mjeseca. Kada se konačno “odužio” austrijskim vlastima, vraća se u Srbiju, odnosno u Narodno pozorište u Beogradu.

Pored glume, Rucović se u sopstvenom teatru bavio i režijom, bio je i prevodilac sa francuskog i italijanskog jezika.