Kankaraš: Nismo odbili ni opstruirali nijedan zahtjev, Rajković napada jer mu je oduzet monopol

Načelnik Direkcije za šumarstvo kaže da direktor Uprave za gazdovanje šumama i lovištima "nesvjesno optužuje druge za svoje propuste u radu"

6638 pregleda3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Načelnik Direkcije za šumarstvo Ranko Kankaraš reagovao je na navode v.d. direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Miloša Rajkovića, objavljene u tekstu "Vijesti" pod nazivom: "Izgorjelo 1.400 kubika drveta".

Kazao je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ili on nisu odbili ili opstruirali nijedan zahtjev Uprave, ali i da je pripremio i da dopunjava tužbu protiv Rajkovića, "za klevetu i narušavanje ugleda i ličnog integriteta".

Smatra da je Rajkovićev motiv za "orkestrirane napade" to što mu je država "oduzela monopol prodaje šuma, što sve relevantne adrese tretiraju kao organizovanu pljačku šuma i punjenje tuđih džepova".

Reagovanje Kankaraša prenosimo integralno.

"U tekstu v.d. direktor Uprave za gazdovanje šumama, Miloš Rajković, iznosi neistinu da mu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (kako navodi direktno ja kao načelnik Direkcije za šumarstvo), nije dalo saglasnost za prodaju ili ustupanje građanima 1.400 m3 drveta u Pljevljima. Radi objektivnog informisanja javnosti dostavljam na uvid odgovor koji je dobio po tom svom zahtjevu za prodaju drveta.

foto: MPŠV
foto: MPŠV

Dakle, da čita materijale i poznaje zakon Miloš Rajković bi govorio o odluci Vlade Crne Gore koja po zakonu raspolaže državnom imovinom, da nije zlonamjeran znao bi da mu niti vrijedi šta, niti treba moja saglasnost za prodaju, niti poklanjanje državne imovine, jer po zakonu za to nema ovlašćenja ni ministar a kamoli službenici ministarstva. Iz dopisa se jasno vidi da je neistina i da mu Ministarstvo nije dalo dozvolu za prodaju ovog drveta, već je jedina istina da je Uprava za gazdovanje šumama poslije dvije godine uspjela da kompletira dokumentaciju da bi ista mogla biti upućena u dalju proceduru prema Vladi. Naime, ministarstvo je dobilo kompletnu dokumentaciju tek nekoliko dana pred kolektivne odmore kada Vlada ne zasijeda, pa je jasno da se i tu radi o podmetanju od strane Rajkovića.

Što se tiče odgovornosti za uništavanje državne imovine, u ovom slučaju drvnih sortimenata na šumskom stovarištu, v.d. direktora Rajkovića upućujem na važeći Zakon o šumama kojim je propisano u članu 34 stav 3 da je Uprava za gazdovanje šumama i lovištima dužna da obezbijedi čuvanje šuma i šumskog zemljišta u državnoj svojini (a on kao starješina organa da organizuje čuvanje) i da je zaštita šuma od požara u nadležnosti opet Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, što može pročitati u članu 46 stavovi 2 i 3 istog zakona. Pomoći ću mu u daljem tumačenju zakona, da se šumska stovarišta kao dio šumske infrastrukture, smatraju šumom (član 58, stav 3). Kad ovo sagleda, v.d. direktor će shvatiti da čak ne zna šta je njegov posao i da je zalutao na mjesto na kojem se trenutno nalazi, jer nesvjesno optužuje druge za svoje propuste u radu. Ili se, što je gore po njega, već svjesno uplašio odgovornosti???

Takođe, demantujem i navode v.d. direktora Rajkovića da nije na vrijeme dobio saglasnosti za prodaju sanitarnog drveta. Isto kao i u prvom slučaju radi se o neznanju v.d. direktora, jer mu za to opet nije potrebna saglasnost ministarstva, niti moja, već da bi taj postupak bio završen potrebno je da Vlada Crne Gore donese odluku o prodaji. Ovim povodom, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima je u četiri slučaja ove godine inicirala sanitarne sječe putem aukcijske prodaje drveta u dubećem stanju, u skladu sa članom 77 Zakona o šumama, koji upućuje da se ta prodaja izvrši u skladu sa propisima kojima se uređuje državna imovina.

U sva četiri slučaja Ministarstvo je odmah po dobijanju inicijative pristupilo postupku pripreme dokumentacije za razmatranje na Vladi, koja podrazumijeva pribavljanje mišljenja nadležnih ministarstava, Ministarstva finansija i Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine. Dakle, nije istina da je ijedan zahtjev Uprave za šume odbijen ili opstruiran od strane ministarstva niti mene lično. Ministar i generalni direktor Direkcije za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju znaju da sam i ja lično i moja saradnica kontaktirali kolege u navedenim ministarstvima da bi mišljenja bila pribavljena u što kraćem roku. U nastavku slijede dokazi o postupanju ovog ministarstva po inicijativama v.d. direktora, hronološki poređani za 2024. godinu:

foto: MPŠV
foto: MPŠV
foto: MPŠV

Ova tri predloga odluka su usvojena od strane Vlade, odluke objavljene u Službenom listu i po istima Uprava za gazdovanje šumama i lovištima objavila Javne pozive za aukcijsku prodaju drveta.

Četvrta inicijativa je predata nedavno, i po istoj su u skladu sa procedurom zatražena mišljenja nadležnih ministarstava, za šta prilažem i sledeće dokaze:

foto: MPŠV
foto: MPŠV

Iz svega ovoga očigledno proizilazi da v.d. direktor Rajković neistinito i zlonamjerno već duže vrijeme kreira lažnu sliku o postupanju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prema zahtjevima uprave i iznosi klevete na moj račun. Zbog ovih kleveta, kao i zbog kleveta izrečenih u emisiji 'Okvir' na TVCG, takođe punih lažnih tvrdnji, pripremio sam i trenutno dopunjavam tužbu protiv Rajković Miloša za klevetu i narušavanje ugleda i ličnog integriteta, pa se gledamo na Sudu.

Ovim putem ću saopštiti i da su motivi Rajkovića za orkestrirane napade na Ministarstvo i mene lično, kao jednog od nosioca reforme u sektoru šumarstva, veoma jasni. Milošu Rajkoviću je država, počev od šumarske struke, preko Ministarstva, zatim Vlade, Parlamenta i na kraju Predsjednika oduzela monopol prodaje šuma, što sve relevantne adrese tretiraju kao organizovanu pljačku šuma i punjenje tuđih džepova. To se mjeri desetinama miliona eura, a biću skroman kad te cifre izgovaram. I trenutno je aktuelna pljačka državnog budžeta jer je Rajković aktuelnom prodajom šuma na način kako je jednostrano kreirao javni poziv i sklopio ugovore o korišćenju državni budžet uskraćen za 1,2 miliona eura. Takođe, po navodima drvoprerađivača oko 500 porodica na sjeveru Crne Gore je ostavio bez hljeba, pa su prinuđeni da blokiraju puteve i štrajkuju ispred Vlade, o čemu bruji Crna Gora zadnjih mjesec dana.

Ovim putem ukazujem na neprofesionalan odnos novinara 'Vijesti' koji, ne prvi put, krše Zakon o medijima, ne dostavljajući Ministarstvu ni meni izrečene tvrdnje na uvid, da bi iz odgovora čitaocima bilo jasno da se radi o neistinama", navodi se u reagovanju.