Blokada Sozine u nedjelju od 10 do 12 časova

Crmničani zakazali novi protest, uz poruku "Dosta je bilo"

3631 pregleda14 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih blokada kod Kalamper pumpe u Virpazaru, Foto: Marija Pešić

Predstavnici Crmničana najavili su novi protest i blokadu tunela Sozina za nedjelju (sjutra) od 10 do 12 časova kod Kalamper pumpe u Virpazaru.

Poručuju da je "bilo dosta" te da je nakon protesta ispred Opštine Bar bilo nekoliko netačnih medijskih navoda.

Aleksandar Plamenac, jedan od organizatora, je kazao da umjesto demantovanja tih navoda u sadržajima u kojima se on pominje, oni se zajedno obraćaju svim građanima jer je zajednički interes važniji od ličnog.

"Moramo podsjetiti na našu izjavu od ranije a to je da znamo da riječi mnogih političara, čast izuzecima, nemaju neku težinu, pa tako posmatramo bilo čija obećanja, ali naravno dajemo šansu svima da nešto što su i sami javno priznali kao propust, isprave, i konačno urade pravu stvar, za dobrobit svih", poručili su.

Istakli su da ne žele da koriste ovu priliku za demant nekih netačno navedenih izjava u medijima te da žele da idu naprijed, dalje, da nastave borbu za nešto što smatraju da je ispravno, pravno i pravedno, ljudski, da rješavaju probleme jer na prvom mjestu su im djela a ne riječi.

Ipak, znaju da se do djela dolazi i riječima pa su zbog toga i pristali na sastanak sa predsjednikom Opštine Bar, prilikom protesta ispred zgrade Opštine.

"Ne zbog toga što smo željeli baš sa njim da pričamo, već zbog toga što smo smatrali da je to neophodno jer je on na čelu institucije koja je i naša. Jer mi smo i dalje dio Opštine Bar, te ga smatrali, a i dalje smatramo odgovornim, za mnoge nagomilane probleme na područiju Crmnice pa i samog grada Bara, oteti resursi u Crmnici, iseljavanje, nedostatak osnovnih životnih sadržaja, godinama zatvorene apoteke, a u Baru, neizgradnje par pasarela i podvožnjaka, kojima bi se riješili saobraćajni kolapsi u Šušanju i Sutomoru, kao i mnogi drugi novi i naslijeđeni problemi i paradoksi", napisali su saopštenju.

Ponovili su da ge ne smatraju lično odgovorim, već kao prvog predstavnika te institucije.

Kazali su da mediji često ne prenose njihove pozitivne riječi a ističu i izvlače iz konteksta nešto što može biti negativno protumačeno.

Zbog toga još jednom ponavljaju da su svjesni da je Opština Bar velika administracija, sa mnogo timova i sekretarijata, gdje sigurno, kao što je to slučaj u cijeloj Crnoj Gori, rade, "pored onih koji su neopravdano istaknuti, a daleko od toga da su najbolji, i daleko od toga da bi bili junaci u bilo kojoj priči, bajci ili da ne kažemo basni, i svi oni divni ljudi koji ne dolaze do izražaja, a zaslužuju".

I pored brojnih pokušaja da se sve svede na lični nivo, po njihovim riječima, i priče koja ukazuje da su boljke starih sistema, a nažalost i novih, gdje se na konstruktivnu kritiku reaguje sa "što ti imaš protiv mene" stavom, oni nastavljaju složno, ne obaziru se na sve ono nazadno što pokušava da ih sputa od prvoga dana, sa svih strana.

Dosta su, poručuju, trpjeli posljedice loših odluka raznih aktera političke scene, "dosta su bili taoci tih kreatora, odnosno konstruktora vremeplova, vraćanja 100 godina unazad, dosta su dozvolili, otete resurse, status gradjana drugog reda, kojih se sjete samo pred izbore".

Zbog toga poručuju - E pa, dosta je bilo.

"Još jednom pozivamo Vladu Crne Gore, od koje ni nakon više mjeseci po dostavljanju inicijative sa preko 500 potpisa nismo dobili odgovor, da se hitno uključi u rješavanje ovog problema, jer možemo pomisliti, a to mislimo kada su u pitanju sve odgovorne strane, da se nekome ne žuri, te za navodne 'negativne efekte' naših protesta oni, zajedno sa ostalim neažurnim stranama, snose krivicu. Među onima koji snose krivicu je i Opština Bar, naravno, čak na prvom mjestu, zbog čega smo i održali protest ispred zgrade opštine, gdje iako su mediji prenijeli na takav način, nije postignut nikakav dogovor, osim dogovora da se hitno uputi dopis nadležnim institucijama na državnom nivou, i nastave aktivnosti radne grupe", poručili su oni.

Međutim, iako su očekivali da će ih neko već narednog dana pozvati, to se nije desilo pa pozivaju cjelokupnu crnogorsku javnost da se obrate odgovornim stranama i pitaju ih zašto protesti Crmničana i dalje traju, šta su uradili da do toga ne dođe, a kad je već došlo, a šta su uradili da se pitanje hitno riješi. Podsjetili su da radna grupa već postoji te da je prije mjesec dana napravljen nacrt ugovora koji je od strane Opštine Bar i "Monteputa", smatraju oni, stavljen pod tepih i nije više pominjan.

"Mi možemo imati i 20 radnih grupa, ali ako ne postoji iskrena namjera donosioca odluka da se ovo pitanje hitno riješi, onda su te radne grupe samo karnevalska maska, ili bolje rečeno "fantomska" maska, a Crmničani maske ne vole, koriste ih samo po nekad, kad prskaju loze, a duva "nečesovi djao" odnosno vjetar", zaključili su.

Zato pozivaju sve na njihov novi protest, u nedjelju, prvog septembra od 10 do 12 časova, kod benzinske pumpe Kalamper u blizini Virpazara.

"Da zajedno kao đaci naučimo nešto novo, ili utvrdimo gradivo, pa pokažemo svima što smo naučili i što znamo. Svima koji će doći prvi put "vičemo glasom jasnim, prvi dan na protest da ti ne zakasnim", a koji su tu vazda pa i zajedno sa novima, mladosti se nanosili i sreća vam živjela", poručili su Crmničani.