Sukob koji razdire izraelsku vladu

Spor između Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta ponovo eskalirao nakon što su pronađena tijela šest izraelskih talaca i masovnih demonstracija koje su uslijedile

12652 pregleda3 komentar(a)
Foto: Rojters

Spor između izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta oko rata u Gazi najnoviji je u nizu sukoba u proteklih 18 mjeseci koji su jedinstvo vlade doveli do tačke pucanja. Netanjahu je u ponedjeljak rekao da njih dvojica mogu da rade zajedno “dokle god postoji povjerenje”, ali da su svi ministri dužni da poštuju odluke kabineta. “A to je ono što je sada na testu”, kazao je na konferenciji za novinare. Odbacio je pozive Galanta i drugih u bezbjednosnom establišmentu da prihvate povlačenje izraelskih trupa iz južnog graničnog područja Pojasa Gaze kao uslov za sporazum o prekidu vatre sa militantnom grupom Hamas.

Svađe su izbile više puta između Netanjahua i Galanta, koji je tokom 35-godišnje vojne karijere stekao čin generala, podsjeća Rojters. Mada je tvrdolinijaš po pitanju bezbjednosnih tema, uključujući i Hamas, Galant je otvoreno sa prezirom govorio o Netanjahuovom proklamovanom cilju “totalne pobjede” u Gazi, što je odbacio kao “besmislicu”.

Međutim, izopačena računica izraelske politike od početka rata u Gazi zadržala je njih dvojicu zajedno, sprečavajući Netanjahua da otpusti Galanta i onemogućavajući Galanta da podnese ostavku.

Učesnici demonstracija u Tel Avivu traže povratak talacafoto: REUTERS

Prošle godine, tokom protesta povodom Netanjahuove inicijative da ograniči moć Vrhovnog suda, Galant je prekinuo saradnju i javno se usprotivio planu za koji je rekao da izaziva tako duboke društvene podjele da ugrožava nacionalnu bezbjednost. Netanjahu ga je otpustio, ali je povukao tu odluku kada su Izraelci izašli na ulice u jednim od najvećih protesta u istoriji zemlje. Galant, koji je u politici već deset godina, odbija da napusti funkciju.

“On smatra da je uloga njegovog života ono što trenutno radi, kao ministar odbrane u, kako on vjeruje, najvažnijem ratu od Rata za nezavisnost,” rekla je za Rojters Gajil Talšir, ekspertkinja za izraelsku politiku sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, koristeći termin koji se u Izraelu često koristi za arapsko-izraelski rat iz 1948. godine. “Nema šanse da će otići.”

Sukob je djelimično posljedica strukture desničarske koalicije koju je Netanjahu formirao nakon izbora 2022, a koja zavisi od dvije nacionalističke religiozne stranke koje predvode tvrdolinijaški ministri Bezalel Smotrič i Itamar Ben-Gvir.

Bez njihove podrške, vlada bi pala, a oni bi mogli neometano da izraze svoje neprijateljstvo prema Galantu i drugima u odbrambenim strukturama, koje smatraju previše blagima prema Palestincima i posebno prema Hamasu.

Kao pokazatelj loše atmosfere u kabinetu, na konferenciji za novinare u ponedjeljak, Netanjahu je pokazao ono za što je rekao da je bilješka sa instrukcijama komandanta Hamasa koju su pronašle izraelske trupe u Gazi. Jedna od tačaka glasi: “Primijeni psihološki pritisak na Galanta”.

Najnoviji sukob uslijedio je nakon što su pronađena tijela šest izraelskih talaca, koji su ubijeni u tunelu na jugu Gaze nekoliko sati prije nego što su ih pronašle izraelske trupe. To je izazvalo masovne demonstracije čiji učesnici zahtijevaju dogovor o razmjeni talaca, što je i Galant takođe tražio. On je rekao da, mada je prekasno za taoce pronađene u tunelu, ostali koji su još u zarobljeništvu moraju biti vraćeni kući.

Kao i Netanjahu, Galantova karijera je obilježena događajima od 7. oktobra prošle godine, kada su naoružani napadači predvođeni Hamasom ubili oko 1.200 Izraelaca i stranaca i zarobili 253 talaca u napadu na zajednice blizu Gaze. Dva dana kasnije, Galant je rekao da će cijena koju će Gaza platiti “promijeniti stvarnost za generacije” i da Izrael uvodi totalnu blokadu, sa zabranom uvoza hrane i goriva. Opisao je neprijatelje Izraela kao “ljudske zvijeri”.

Od tada bio je oprezniji od Netanjahua, pozivajući ga da izradi plan za upravljanje Gazom nakon rata i odbacujući bilo kakav predlog da izraelska vojska ostane kao okupaciona sila.

Dok izraelske snage i dalje vode borbe u Gazi, u stanju su visoke pripravnosti zbog mogućeg rata sa Hezbolahom koji podržava Iran na jugu Libana, i snažno su angažovane protiv naoružanih palestinskih frakcija na okupiranoj Zapadnoj obali, a vojni komandanti su i te kako svjesni pod kakvim su opterećenjim njihovi vojnici.

I Netanjahu i Galant se suočavaju sa prijetnjom raspisivanja međunarodnih naloga za hapšenje zbog kampanje u Gazi - u kojoj je prema podacima vlasti u enklavi ubijeno preko 40.000 Palestinaca - nakon što je tužilc Međunarodnog krivičnog suda u Hagu uputio takav zahtjev.

Ta mogućnost izazvala je bijes u Izraelu, ali Rojters ističe da pitanje odgovornosti za vojne i bezbjednosne propuste koji su omogućili da se napad 7. oktobra dogodi leži u osnovi većine tenzija u izraelskoj politici.

Prošlog mjeseca, Galant je izjavio da i on i Netanjahu trebalo da budu pod istragom, i na taj način podržao kritike upućene premijeru zbog toga što nije prihvatio odgovornost za jednu od najvećih katastrofa u istoriji zemlje.

Svaka takva istraga bi, između ostalih, značajno utvrdila i krivicu ministra odbrane.

“On zna da će morati da ode. Želi da ode kao uspješan ministar odbrane koji je doveo Izrael do sigurnijih granica”, rekla je Talšir.