Izložba i monodrama o Nadeždi Petrović

Danas u podne u podgoričkoj Modernoj galeriji biće otvorena postavka prilagođena i za slijepa i slabovida lica, a večeras na starovaroškoj ljetnjoj sceni Vanja Milačić izvodi monodramu “Nenapisana pisma”

4860 pregleda0 komentar(a)
Foto: Promo

Dva događaja posvećena srpskoj slikarki i fotografkinji Nadeždi Petrović biće upriličena danas u Podgorici. Izložba “Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović”, za slijepa i slabovida lica, biće otvorena u 12 časova u Modernoj galeriji, prostoru Javne ustanove Muzeji i galerije Podgorice, dok će večeras u 20 časova monodramu “Nenapisana pisma” na ljetnjoj pozornici u Staroj varoši, izvesti Vanja Milačić.

Monodrama “Nenapisana pisma”, u izvedbi prvakinje Narodnog pozorišta u Beogradu, Vanje Milačić, inspirisana je kompleksnom ličnošću Nadežde Petrović, njenim emotivnim i umjetničkim dilemama, kao i njenim odnosom s Ivanom Meštrovićem. Tekst književnice iz Čačka Milkice Miletić, za scenu je adaptirala i režirala Nataša Radulović. Tim predstave upotpunjuju i scenografkinja Marija Lukić, kostimografkinja Marta Čkonjević, dok je originalnu muziku za monodramu komponovala Ana Krstajić. Dizajnerka je Ana Krbanjević, a inspicijentkinja Sanja Mimica.

U postavci izložbe “Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović” nalaze se i posebno adaptirane i prilagođene taktilne reprodukcije četiri slike iz stalne postavke Umjetničke galerije “Nadežda Petrović” u Čačku.

“Odabrana djela “Bavarac sa šeširom”, “More”, “Prizrenka” i “Gračanica”, ujedno su i četiri slike koje na različite načine prikazuju razvojni opus Nadežde Petrović, njen umjetnički temperament, kontekst u kojem su djela nastala i različite faze koje je slijedila tokom svog razvojnog puta i umjetničkog formiranja”, navodi se u saopštenju.

Sva djela su dopunjena objašnjenima na Brajevom pismu, audio-vodičima i taktilnim reprodukcijama. Događaj se organizuje u saradnji sa Umjetničkom galerijom “Nadežda Petrović” u Čačku, Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS) i Tiflološkim muzejom u Zagrebu.

Izložba će trajati do 29. septembra.