"Evropski dani jevrejske kulture" svečano otvoreni u CNP-u

Predsjednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nina Ofner Bokan rekla da je kultura most koji povezuje ljude, te da je "na nama da taj most održavamo stabilnim, bez obzira na izazove"

2471 pregleda0 komentar(a)
Predsjednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nina Ofner Bokan, Foto: Jevrejska zajednica u Crnoj Gori

Manifestacija "Evropski dani jevrejske kulture", koja promoviše bogatu jevrejsku baštinu, svečano je otvorena u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović otvorila je manifestaciju i istakla je važnost tog događaja za razvoj tolerancije i multikulturalizma, dok je tema porodice "naglašena kao univerzalna vrijednost koja nas sve povezuje", saopštila je Jevrejska zajednica u Crnoj Gori.

foto: Jevrejska zajednica u Crnoj Gori

„Poštovanje i briga za porodicu je nešto što svi dijelimo. I u našoj, i u jevrejskoj tradiciji, porodica je utočište i svetinja. Kada govorimo o njoj – svi pričamo istim jezikom i veoma dobro se razumijemo,“ kazala je ona.

Predsjednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nina Ofner Bokan naglasila je posebnu misiju te manifestacije u očuvanju i njegovanju jevrejske kulture, ističući da je kultura most koji povezuje ljude, te da je "na nama da taj most održavamo stabilnim, bez obzira na izazove".

U okviru programa, nastupio je hor “Hašira” Jevrejske opštine Novi Sad.

"Njihove izvedbe, prožete emocijom i bogatom jevrejskom muzičkom tradicijom, donijele su poseban ton ovom svečanom događaju", piše u saopštenju.

foto: Jevrejska zajednica u Crnoj Gori

"Publika je imala priliku da uživa u raznovrsnom repertoaru koji je obuhvatao arije i kompozicije autora jevrejskog porijekla, što je dodatno obogatilo i učinilo veče posebno svečanim", dodaje se.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Glavnog grada Podgorica, Opštine Nikšić, Crnogorskog narodnog pozorišta, Ambasade Izraela u Crnoj Gori, American Jewish Joint Distribution Committee-a.