Ogorčeni zbog odnosa države prema prebijanju radnika trajektne linije

"Ovdje kod nas, niti policija, ni tužilaštvo ni sudstvo nas ne uzimaju u zaštitu. Svi zaposleni trajektne linije stoga će budno pratiti epilog ovog najnovijeg i najbrutralnijeg napada na našeg kolegu i sigurno ćemo ukoliko kazna za počinioce ne bude adekatna, preduzeti sve što nam zakon dozvoljava da iskažemo naše nezadovoljstvo", kazao je Crvenko

17247 pregleda23 komentar(a)
Sa današnje konferencije za medije, Foto: Siniša Luković

Osvrćući se na prekjučerašnji incident u kome su četvorica ukrajinskih državljana napala i brutalno pretukla redara Morskog dobra dok je on obavljao svoj posao na trajektnom pristaništu u Lepetanima, nanijevši tom 60-ogodišnjaku teške tjelene povrede, prestavnici Sektora za pomorski i probalni prevoz su izrazili svoje ogročenje tim incidentom, ali i generalnim odnosom državnih organa - policije, tužilaštva i sudstva - prema sve učestalijim nasrtajima na radnike trajektne linije.

"Ovo je bio do sada najbrutalniji fizički napada na nekog od radnika trajektne linije, još od sličnog fizičkog nasrtaja na jednog kolegu koga je za vrijeme bivšeg privatnog operatera Pomorskog saobraćaja ovdje nokautirao jedan albanski državljanin. Međutim, taj slučaj se na sudu završio tako što je naš nokautirani kolega platio kaznu za narušavanje javnog reda i mira, a ne strani državljanin koji ga je napao, a za koga se kasnije ispostavilo da radi za njemački kontingent KFOR-a na Kosovu. Bojim se da se isto tako nešto ne desi sada sa ovim Ukrajincima koji su divljački i brutalno, dva minuta neprekidno tukli starijeg čovjeka-redara koji je samo radio svoj posao. Zanimljivo, niko od nevladinih organizacija koje se uvijek oglašavaju u slučajevima kršenja ljudskih prava, nije ni glasa pustio oko ovog, najozbiljnijeg incidenta koji se u proteklih 15 godina desio na na ovoj liniji, niko od partija ili institucija sa izuzetkom rukovodstva Morskog dobra i predsjednika Skupštine Crne Gore nisu se oglašavali i osudili ovaj napad. Nije se oglasila ni ukrajinska ambasada u Crnoj Gori čiji su državljani, kojima je ova zemlja ukazala gostoprimstvo u vrijeme kada se drugi Ukrajinci tamo u ratu bore za svoju državu, počinili ovakav divljački kriminalni akt. Može li se ijedan izbjeglica bilo gdje drugo u svijetu ovako ponašati", ogročeno je pitao kapetan Aleksandar Crvenko, rukovodilac trajektne linije, na danas održanoj konferenciji za novinare.

On i njegove kolege su poručili da su zaposleni na trajeknoj liniji poraženi ovakvim izostankom javne rekacije u Crnoj Gori na prebijanje njihovog radnika, kao i da su generalno jako nezadovoljni indiferentnim ili blagim odnosom koji policija, tužilaštvo i sudstvo pokazuju u procesuranju ovog i dosadašnjih napada na radnike trajekata koji su zaposlenici jednog državnog preduzeća.

"Pogledajte kako su samo radnici trajekata u Hrvatskoj zaštićeni i kako se tamo efikasno i brzo sprovodi red i zakon, te nikome ni na pamet ne pada da narušava red u pristaništima i na brodovima jer su kazne drakonske, a raekcija nadležnih brza i efikasna. Ovdje kod nas, niti policija, ni tužilaštvo ni sudstvo nas ne uzimaju u zaštitu. Svi zaposleni trajektne linije stoga će budno pratiti epilog ovog najnovijeg i najbrutralnijeg napada na našeg kolegu i sigurno ćemo ukoliko kazna za počinioce ne bude adekatna, preduzeti sve što nam zakon dozvoljava da iskažemo naše nezadovoljstvo", istakao je Crvenko dodajući da je "firma 100 odsto uz našeg povrijeđenog kolegu i njegovu porodicu i pridružiće se krivičnom gonjenju počinilaca".

Predstavnik radnika Ivan Vučinović je kazao da nonšalantni odnos crnogorskih državnih organa prema napadima na adnike trajekne linije pokazuje i najnoviji primjer stranog državljanina koji je svojevremeno na pristaništu automobilom udario i na haubu digao jednog od redara i nanio mu povredu.

"Međutim, odlukom Suda za prekršaje, on je za to kažnjen samo sa 105 eura novčane kazne koju je platio odmah, pa mu je ona umenjena na 70 eura i dozvoljeno mu je da odmah napusti Crnu Goru, a što je našeg kolegu spriječilo da protiv počinioca pokrene privatnu tužbu. Dakle, naše tušilaštvo i naše sudstvo ne štite crnogorske, već strane državljane", zaključio je Vučinović.