Noć "pojela" grit iz baze "Puteva" - odvezen otpadni materijal iz naselja Cijevna u Zeti

Iz podgoričkog preduzeća potvrdili da otpad nije više na lokaciji njihove asfaltne baze, ali i dalje ne odgovaraju na pitanja o porijeklu i količini

82930 pregleda28 komentar(a)
Juče u krugu asfaltne baze Puteva, Foto: Luka Zekovic

Grit koji je ranije deponovan u krugu asfaltne baze podgoričkog preduzeća “Putevi”, u naselju Cijevna u Zeti, nije više na toj lokaciji, ali nije poznato i gdje je, kada i zašto premješten.

Da se grit više ne nalazi u njihovom krugu, juče su “Vijestima” rekli iz “Puteva”. Iz tog društva, čiji je izvršni direktor Radoš Zečević, međutim, nisu odgovorili i na druga pitanja redakcije, upućena prije dva dana, kao i na ona koja su poslata ranije - 21. avgusta, kada su “Vijesti” prvi put dobile informaciju da je na lokaciji “Puteva” deponovan otpadni materijal, za koji se sumnja da je grit, a nisu odgovorili i na pitanja upućena sedam dana kasnije, 28. avgusta.

Upitani su, pored ostalog, o količini deponovanog grita, porijeklu tog otpada, da li su tačni navodi firme “Valgo Montenegro” da su “Putevi” grit kao građevinski materijal kupili od firme “MM System” iz Nikšića.

“Vijesti” su i prije nekoliko dana, po nezvaničnom saznanju da će grit biti premješten, pa ponovo prije dva dana, pitale i o tome - kada je i gdje otpad deponovan.

Iz podgoričkog preduzeća na sva pitanja redakciji su juče dostavili odgovor u jednoj rečenici: “Grit s asfaltne baze ‘Putevi’ d.o.o. je uklonjen, nije više na toj lokaciji.”

Reporteri “Vijesti” asfaltnu bazu “Puteva” prvi put su posjetili 22. avgusta, kada su na lokaciji zatekli sporni otpad. Ponovo su bazu obišli u ponedjeljak i utorak, nakon nezvaničnih informacija da je grit premješten.

Grit koji je novinarska ekipa zatekla 23. avgustafoto: Luka Zeković

Da grita u bazi više nema, novinari su potvrdili u ponedjeljak, ali je od zaposlenih koje su zatekli na lokaciji, ekipi “Vijesti” sugerisano da dođu drugi dan, za više informacija.

Zaposleni, koje su reporteri zatekli u utorak, kazali su da nemaju detaljnije informacije o premještanju grita: “Mi kad smo došli s vikenda, prošli ponedjeljak, jednostavno ga nismo zatekli.”

Prema nezvaničnim informacijama, Komunalna inspekcija iz Zete juče je obišla lokaciju. Redakciji nisu juče odgovorili iz te lokalne inspekcije, ali ni iz Uprave za inspekcijske poslove.

Sagovornici među zaposlenima uputili su reportere na upravu:

“Ako iko zna, oni to znaju. Nas ovdje niko nije obavijestio, niti imamo pojma, niti bilo ko od radnika ima bilo kakav kontakt ili informaciju o tome”, rekao je jedan od njih.

“Vijestima” je nedavno rečeno da su “Putevi” taj materijal kupili kao građevinsku sirovinu od nikšićke firme “MM System”.

Zaposleni tvrde da “Putevi” u svojoj proizvodnji nisu koristili taj grit.

“To vam mogu decidno reći, da se ništa nije upotrijebilo u dijelu proizvodnje”, rečeno je redakciji.

Prvu informaciju o tome da je u krugu asfaltne baze podgoričkog preduzeća “Putevi”, u naselju Cijevna, u Zeti, deponovan otpad “Vijesti” su objavile 23. avgusta.

Zaposleni su tada, nezvanično, rekli da je u pitanju grit, da je stigao mjesec i po prije toga, da navodno, niko drugi nije želio da ga prihvati i da nije ni propisno odložen. Drugi izvori govorili su da je u pitanju “200 kubika grita”.

Iz “Puteva” tada nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Iz Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) tada su kazali da nisu imali zahtjeve za analizu deponovanog otpada na Cijevni, ali su iz Agencije za zaštitu životne sredine redakciji kazali da su utvrdili da “Putevi” imaju dokumentaciju i o analizi, koja pokazuje da je u pitanju “neopasan otpad”, te da je CETI tu analizu uradio prije deponovanja.

CETI je, kako su ranije rekli “Vijestima”, prethodno uradio uzorkovanje i klasifikaciju materijala deponovanog na lokaciji Straševina, u nikšićkoj opštini.

“Što se tiče otpadnog grita s lokacije Straševina, Nikšić... isti je na osnovu izvršenih analiza klasifikovan kao neopasan otpad”, rekli su krajem avgusta.

Nadležni nisu komentarisali porijeklo grita na lokaciji “Puteva”, na Cijevni. O tome da je u pitanju otpad čije je porijeklo isto kao i onog iz okoline Nikšića, redakciji je nedavno rekao Rajko Uskoković, donedavni izvršni direktor kompanije “Valgo Montenegro”. Ta firma prije nekoliko godina bila je angažovana za sprovođenje projekta ekološke remedijacije prostora bivšeg Jadranskog brodogradilišta Bijela.

Kako su “Vijesti” objavile 1. septembra, Uskoković je potvrdio da je firma “Valgo Montenegro” sredinom jula, bez naknade, predala kompaniji “MM System” iz Nikšića ukupno 4.900 tona grita iz bivšeg tivatskog Arsenala.

Kompanija Adriatic Marinas - Porto Montenegro je na proljeće 2019. sa “Valgo Montenegrom” napravila poseban poslovni aranžman po kojem je u Bijelu, gdje je francuska firma bila započela obiman posao uklanjanja desetina hiljada kubika grita od pjeskarenja brodova i drugog otpada od višedecenijske brodoremontne djelatnosti, doneseno i 3.500 kubika starog grita iz Porto Montenegra, te preko 2.500 kubika zemlje pomiješane sa gritom.

Tada je bilo najavljeno da će grit koji je zaostao iz nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal, na čijem se mjestu gradi marina Porto Montenegro, preko “Valga” biti izvezen brodovima iz Bijele u inostranstvo na ista mjesta na kojima je ta francuska firma trebalo da pošalje grit iz nekadašnjeg Jadranskog brodogradilišta.

Međutim, dio grita iz Porto Montenegra ovih se dana pojavio u Nikšiću, razasut na dijelu privatnih i imanja u vlasništvu Opštine, odnosno Željezničke infrastrukture Crne Gore.

Uskoković je u razgovoru prije nekoliko dana rekao da se radi o neopasnom materijalu, da su takav status potvrdile analize nadležnih ustanova i sertifikati CETI-ja, kao i da taj materijal može bez problema da se koristi kao sirovina prilikom izvođenja raznih građevinskih radova, prvenstveno u izgradnji drumskih saobraćajnica.

On je rekao i da zbog toga što je riječ o neopasnom materijalu, za količine grita koje su preuzeli iz Porto Montenegra nije bilo ekonomskog interesovanja partnera iz inostranstva, pa su tražili alternativu.

“I našli je u ponudi firme ‘MM System’ iz Nikšića koja nam je prezentirala sve licence i ostalu papirologiju koja potvrđuje da je ovlašćena da se bavi tim poslom. Njima smo bez naknade predali ukupno 4.900 tona grita iz Arsenala i oni su to sami, svojim kamionima uz propisno obezbjeđenje prilikom transporta, izvezli iz Bijele i odnijeli na svoju zvanično registrovanu deponiju u Nikšiću. Koliko sam upoznat, oni su u međuvremenu najveći dio tog materijala već i prodali kao građevinsku sirovinu firmi ‘Putevi’, kazao je Uskoković.

Prema njegovim riječima, “Valgo Montenegro” o svemu posjeduje potpunu dokumentaciju.