Sandraun svirkom predstavlja prvi EP: Svaki bend vrijedi onoliko koliko je dobar uživo

Nastup novog crnogorskog benda večeras u Podgorici

2151 pregleda1 komentar(a)
Bend "Sandraun", Foto: Ivan Jokanović

Novi crnogorski bend “Sandraun”, predstaviće pjesme sa svog prvog EP-ja večeras od 22.30 sati u lokalu “Berlin” u Podgorici, a kako su članovi ovog sastava, Simon Malypko (bubnjevi), Mladen Vujović (gitara) i Bojan Đuković (bas i vokal), najavili za “Vijesti” svi oni kojima se dopadne njihova muzika moći će ubrzo da je čuju i na Youtube platformi.

Osim o pjesmama, muzičari koji su okupljeni pod imenom “Sandraun” pričali su i o zvuku koji nude publici i daljim planovima poput snimanja spotova, a otkrili su i kako je bend nastao.

Vujović i Đuković su podgoričkoj publici poznati od ranije kroz radove u bendovima “Qtera” i “Beatz & Rhymes”, pa pojašnjavaju kako su se upoznali sa Malypkom.

“Nas dvojica dijelimo ljubav prema ovom zvuku odavno, a znamo se otprilike još od dana ‘Paradisa’ i rok večeri u aranžmanu Antene M s kraja ‘90-ih. Simona smo upoznali, jer je dolazio sam da vježba u prostor gdje imamo probe. U Crnu Goru se doselio iz Rusije zbog rata u Ukrajini. Svidjelo nam se kako svira sa dosta energije koja je neuobičajena za njegove mlade godine, naš zvuk i način sviranja zahtijeva eksplozivnost na bubnjevima”, kaže Đuković, dok njegov kolega prepričava kako je došlo do odabira imena “Sandraun”.

“Htjeli smo jednostavno i kratko ime koje ima sunce u sebi, jednu riječ koja predstavlja našu muziku i estetiku, kroz razne brejnstorminge i asocijacije ‘Sandraun’ nam se dopalo. U startu smo bili ‘Sundrown’, međutim neki bend iz Amerike sa istim imenom se bunio, pa smo odlučili da za ime ostavimo istu riječ, ali pisanu našim izgovorom”, ističe Vujović i otkriva i kakav zvuk večeras može očekivati podgorička publika.

“Ima tu dosta stvaralačke kiometraže za nama, što nam dosta pomaže. Iako sam imao pauzu nekih 12 godina od nastupanja i sviranja u bendu, to vrijeme sam kontemplirao i istraživao zvuk. Za to vrijeme Bojan je već ostvario brojne svirke i nekoliko albuma sa svojim bendom ‘Beatz & Rhymes’. Ono što nudimo su energični setovi prožeti ambijentalnim gitarskim pasažima, i zanimljivim ritmovima. Ima tu dosta tekstura, melodije, a i minimalizma, pa možete načuti i shoegaze i pank rok u istom setu, a na neki način da to ipak ne izlazi iz konteksta. Svakako nudimo novu muziku i vjerujemo u njenu autentičnost, ali to je na slušaocima i publici da zaključi”, poručuje on.

Članovi “Sandrauna” govore više i o samom EP-ju, na kojem su radili od proljeća ove godine.

“Već smo imali dovoljno materijala i za LP, ali pošto smo ovaj put sve finansirali sami, odlučili smo se na formu EP-a koji sadrži pet pjesama koje nas dobro predstavljaju i dovoljno su upečatljive, raznolike, a opet se osjeća da su dio iste cjeline. Snimali smo ih u Pejović Guitars studiju na Cetinju, gdje je materijal snimio, a poslije i miksao naš Andrija Pejović”, ističu oni, a na pitanje da li se neka numera izdvaja poručuju: “Na ovom EP-ju svaka je pjesma favorit”.

Ukoliko sve protekne po planu, pjesme će, kažu, biti dostupne za slušanje na Youtube-u i Bandcampu krajem septembra ili početkom oktobra, a nadaju se da će biti objavljen i na drugim platformama.

Upitani zašto su odlučili da pjesme, prije objavljivanja promovišu uživo pred publikom, kažu:

“’Berlin’ je sinonim za rokenrol u Podgorici, jer adekvatne veće klubove nemamo. Mislim da svaki bend vrijedi onoliko koliko je dobar uživo. Naravno, snimanje, miks i master su posebna umjetnost, ali ako bend zaista može uživo da se poveže sa publikom i prenese emociju, onda je studijski zvuk dobro opravdan i to je neka ideja kojom se vodimo”, smatraju muzičari, koji najavljuju i ekranizaciju jedne od pjesama.

“U planu je snimanje spota za pjesmu ‘Out of the Blue’, i to baš ovih dana, početkom septembra. Čim spot bude imao premijeru, album će biti dostupan za slušanje”, obećavaju oni i dodaju da će se potruditi da nakon večerašnje svirke bude još prilika za upoznavanje publike sa njihovim radom.

“Trenutno spremamo ovu svirku i radimo na organizaciji oko snimanja spota u sopstvenoj režiji, a zatim ćemo vidjeti. Svakako smo otvoreni za pozive”, istakli su članovi “Sandrauna”.