Radojević: Situacija u pogledu pristupačnosti objekata za OSI daleko od zadovoljavajuće

Iz Pokreta Naprijed poručuju da se zalažu za stvaranje jednakih mogućnosti za učešće osoba sa invaliditetom u svim sferama života na lokalnom nivou, uključujući građanske, ekonomske, socijalne i kulturne sfere

4121 pregleda2 komentar(a)
Foto: Pokret Naprijed

Bojana Radojević, ekonomistkinja i kandidatkinja za odbornicu Pokreta Naprijed na lokalnim izborima u Podgorici, kazala je da je trenutna situacija u pogledu pristupačnosti objekata za osobe sa invaliditetom daleko od zadovoljavajuće.

Ona je, kako je saopšteno, naglasila važnost dosljedne primjene i unapređenja postojećih propisa s ciljem povećanja opšteg nivoa pristupačnosti fizičke sredine, javnog prevoza, informaciono-komunikacionih tehnologija, javnih objekata i usluga za OSI.

“Podaci prikupljeni popisom stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine obuhvatili su i informacije o licima koja imaju smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, bilo da su te smetnje vezane za kretanje, čula, pamćenje, koncentraciju ili druge razloge. Ti podaci će omogućiti preciznije planiranje i sprovođenje politika koje će poboljšati položaj osoba sa invaliditetom u društvu, uz neophodno planiranje sredstava koja će biti usmjerena prema potrebama tih lica”, saopštila je ona.

Rekla je da se Pokret Naprijed zalaže za stvaranje jednakih mogućnosti za učešće osoba sa invaliditetom u svim sferama života na lokalnom nivou, uključujući građanske, ekonomske, socijalne i kulturne sfere.

Kazala je da, u skladu s tim, planiraju uklanjanje barijera koje ometaju pristup objektima u javnoj upotrebi, zgradama, saobraćaju i drugim infrastrukturnim objektima, kao i prilagođavanje radnih mjesta za osobe sa invaliditetom.

Navodi da planiraju i uklanjanje prepreka u komunikaciji, uključujući informacije, komunikacije i informaciono-komunikacione tehnologije, kao i fizičke prepreke u okruženju i saobraćaju.

Radojević je rekla da planiraju i uklanjanje društvenih prepreka koje se odnose na nemogućnost obrazovanja, zaposlenja, veću izloženost nasilju i druge prepreke koje ograničavaju razvoj, prihode i dobrobiti života.

"Pokret Naprijed - Za Podgoricu pristupačnu svima", zaključuje se u saopštenju.