Pokret podstanara Podgorice: Doktori da su u bolnicama, profesori u učionicama, a političari da služe građanima

"Potrebna nam je hitna reforma svih nivoa društva", navodi se u saopštenju

4514 pregleda13 komentar(a)
Podgorica (ilustracija), Foto: Shutterstock

Pokret podstanara Podgorice, koji je predao listu za učešće na lokalnim izborima 29. septembra, saopštio je da je potrebna hitna reforma svih nivoa društva, te vraćanje odgovornosti i "moralnih vrijednosti" u profesije koje su od vitalnog značaja.

"Danas pred vama ne stojimo samo da bismo uputili apel – već da podignem alarm koji zvoni sve glasnije i jasnije. Naša zemlja, Crna Gora, suočava se sa istinskom devastacijom koja prodire u sve pore našeg društva. Ono što smo nekada smatrali stubovima društva – obrazovanje, zdravstvo i nauka – sada su među najugroženijim sektorima. A ono što najviše zabrinjava i što pokazuje dubinu ove krize jeste činjenica da su mnogi doktori, prosvetni radnici, profesori i dekani, umesto da se bave svojim časnim i društveno vitalnim profesijama, odlučili da se primarno posvete politici", navodi se u saopštenju.

Kažu da ova pojava nije samo "simptom dublje bolesti", već da je "dokaz koliko je sistem urušen".

"Zdravstvo, koje bi trebalo da bude oslonac svih nas, sada je u krizi jer oni koji bi trebalo da leče, organizuju i unapređuju zdravstveni sistem, umesto toga postaju deo političkog ludila. Prosveta, koja bi trebala da obrazuje i vaspitava nove generacije, sada je sve slabija jer oni koji bi trebali biti uzor mladima i nositi svjetlost znanja, sve češće biraju političke govornice umesto učionica. Dekani i profesori, umesto da predvode akademsku zajednicu i naučne reforme, traže svoj prostor u politici", dodaje se.

Upitali su "kako smo došli do toga".

"Kako smo dozvolili da ključni ljudi naših institucija, oni koji bi trebalo da budu garant napretka i stabilnosti, odustanu od svoje izvorne misije i postanu deo političkog haosa? Odgovor je jasan – politika je postala utočište za lične ambicije, mesto gde se moć traži radi privilegija, a ne radi opšteg dobra. Umesto da politika bude servis građana, ona je postala arena besomučne borbe za vlast, bez suštinske vizije za budućnost Crne Gore. Ova grabež za moć i političko ludilo postali su toliko dominantni da čak i oni koji bi trebali da brane društvo od propasti postaju dio te igre", piše u saopštenju.

Kažu da je to alarm.

"Ova pojava je jasan znak da su naše institucije u ozbiljnoj krizi. Kada doktori napuštaju medicinu, profesori obrazovanje, a nauka se povlači pred politikom, to znači da država gubi svoje temelje. Zdravstvo i obrazovanje, umesto da budu najjači deo Crne Gore, postaju najlošiji, a to je luksuz koji nijedno društvo ne može sebi priuštiti", navodi Pokret podstanara Podgorice.

Poručuju da budućnost ne zavisi od "političkih prepucavanja", već od zdravih institucija koje rade za građane.

"Zbog toga, vreme je da svi postanemo svesni opasnosti pred kojom stojimo. Ne možemo dozvoliti da najvažniji sistemi našeg društva budu ostavljeni na milost i nemilost političkom haosu. Potrebna nam je hitna reforma svih nivoa društva, vraćanje odgovornosti i moralnih vrednosti u profesije koje su od vitalnog značaja. Doktori moraju biti u bolnicama, profesori u učionicama, a političari moraju konačno da shvate da su tu da služe narodu, a ne sebi. Bez toga, propast je neminovna. Građani Crne Gore, ovo je trenutak kada moramo reći dosta", zaključuju.