Udžbenici za drugi strani jezik stižu krajem septembra

Distribucija kasni jer se, kako tvrde u ZUNS-u, čekaju podaci škola o broju kompleta za određene predmete

6316 pregleda0 komentar(a)
Osnovci će udžbenike za drugi strani jezik dobiti 23. septembra, Foto: Marija Pešić

Isporuka udžbenika za drugi strani jezik osnovcima počeće 23. septembra i trajaće najviše nedelju dana, kazali su “Vijestima” iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS).

Kako su kazali, početkom juna svi direktori i direktorice crnogorskih osnovnih škola su dobili dopis od Ministarstva prosvjete, nauka i inovacija, na čijem je čelu Anđela Jakšić-Stojanović.

“U kojem je naznačeno da će isporuka udžbenika za drugi strani jezik biti realizovana od 23. septembra. Udžbenici se školama dostavljaju prema podacima koji su sadržani u elektronskoj bazi - MEIS-u. Važno je napomenuti da su udžbenici za drugi strani jezik već nabavljeni i nalaze se u magacinu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. Dakle, samo se čekaju pomenuti podaci, kako bismo krenuli u distribuciju”, kazali su iz ZUNS-a.

Objasnili su da se udžbenici ne dostavljaju školama sve dok ne se ne utvrdi broj učenika “koji će učiti drugi strani jezik”.

“Kao što smo rekli, isporuka će, saglasno instrukcijama Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, krenuti 23. septembra i biće realizovana za najviše nedjelju dana. Razlog zašto se udžbenici ne dostavljaju školama prije pomenutog datuma je taj što škole, u većini slučajeva, nemaju podatke o broju učenika koji će učiti drugi strani jezik. Tek kad se kompletiraju podaci za sve škole, može se krenuti s dostavljanjem”, objasnili su “Vijestima”.

Napomenuli su i da ne fale udžbenici za ostale školske predmete.

“Što se tiče besplatnih udžbenika za ostale predmete, oni su, kao što smo već informisali javnost, dostavljeni osnovnim školama tokom avgusta mjeseca, tako da su učenici početak školske godine, što se tiče udžbenika, dočekali spremni”, rekli su iz Zavoda.

Distribucija udžbenika za osnovce počela je 12. avgusta, a srednjoškolci su knjige mogli da kupe krajem prethodnog mjeseca.

“S obzirom na to da se radi o velikoj količini udžbenika, koja treba biti distribuirana prema svim školama u Crnoj Gori, sama distribucija je planirana po trijadama, tj. udžbenici će biti isporučeni u po tri razreda, u različitim vremenskim isporukama”, rekli su iz ZUNS-a tada, dodajući da je “ovakva distribucija planirana radi lakše provjere isporučenih količina.”

Osnovci dobijaju besplatne komplete udžbenika, za šta država na godišnjem nivou izdvaja oko četiri miliona eura. Udžbenike za srednje škole roditelji kupuju.

Za komplet udžbenika za prvi razred gimnazije neophodno je izdvojiti 106,90, drugi 90,40, treći 95,90 eura. Maturanti će udžbenike platiti nešto manje, i to u iznosu od 83,80 eura.