Mugoša: Gradska uprava mora biti servis građana, glas za SEP je glas za zelenu Podgoricu

"Ne postoji nijedan projekat koji je aktuelna vlast dovela do kraja", kazao je nosilac liste Stranke evropskog progresa

10123 pregleda30 komentar(a)
Foto: Aljoša Turović
06.09.2024. 11:48h

Stranka evropskog progresa (SEP) predstavila je program te partije, u susret lokalnim izborima u Podgorici 29. septembra, a Ilija Mugoša, nosilac liste "Vrijeme je za red - Stranka evropskog progresa - Duško Marković", između ostalog je poručio da gradska uprava mora biti servis građana.

"Podgorica u prethodne dvije godine pod aktuelnom vlašću stagnira. Javna uprava radi bez plana, grad se guši u gužvama i otpadu, a u posljednje vrijeme i fekalijama. Ne postoji nijedan projekat koji je aktuelna vlast dovela do kraja", rekao je Mugoša, dodajući da je "vrijeme za red".

Kaže i da je došlo do ogromnog broja zaposlenih u gradskoj upravi.

"To baca sumnju u korištenje resursa u svrhu politike. Moramo građanima ponuditi kvalitetne servise koji neće biti samo jednostrani - da građanin samo pita upravu, već da dobije i odgovor", dodaje.

Kaže da će SEP obezbijediti kvalitetan i komforan gradski prevoz - povećaćati broj autobusa i uvesti nove linije.

Pokrenuće, dodaje, bolji i humaniji odnos prema kućnim ljubimcima.

Mugoša je kazao da će jedan od prioriteta njihovog djelovanja biti i smanjenje saobraćajne gužve, ukazujući da u Podgorici ima 90.000 motornih vozila, a 7.000 parking mjesta.

"Moramo ponuditi digitalna rješenja - da u svakom trenutku građanin zna kad autobus dolazi. Moramo ojačati putnu infrastrukturu, pogotovo u ruralnim područjima", naveo je on.

Kazao je i da će poboljšati sistem odvoza i zbrinjavanja otpada.

"Svjesni smo da se to ne radi dobro. Ne smijemo dozvoliti da se Podgorica guši u smeću. Postojeće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je izgrađeno 1972. Evropska komisija je donirala 30 miliona za projekat izgradnje novog kolektora. Slično je bilo i sa novcem doniranim za zaobilaznicu oko Budve. U okviru ovog segmenta biće izgradnja rezervoara za kišnicu i povećanje broja rendžera na Gorici kako bi očuvali taj dio grada", rekao je Mugoša.

Poručio je da je glas SEP - glas za zelenu Podgoricu.

"SEP će posaditi onoliko stabala koliko dobijemo glasova. To će biti finansirano iz sopstvenih sredstava", kazao je on.

Kandidatkinja za odbornicu Jelena Knežević je rekla da će omogućiti onima koji kupuju prvu nekretninu da lakše dođu do toga.

foto: Aljoša Turović

"Povećaćemo finansijsku podršku za stare osobe. Čvrsto ćemo se zalagati za izgradnju gerontološkog centra. Nužno je da budu kvalitetno i dostojanstveno zbrinuti. Unaprijedićemo centre za djecu sa teškoćama u razvoju, a zalagaćemo se i za otvaranje gradske bolnice", navela je ona.

Kandidat za odbornika Božidar Božović rekao je da će SEP "vratiti život" centru Podgorice.

"Da bi trg funkcionisao nije bitno samo popločanje, već i sadržaji. Uvešćemo pješačku zonu Hercegovačka - Njegoševa - Vučedolska - Ulica slobode - Trg nezavisnosti. Kad ukinemo kolski saobraćaj u ovim ulicama i regulišemo parking mjesta, dobićemo simetričnu urbanu matricu sa potpuno logičnim pješačkim linijama. Na taj način će se dobiti i mogućnost za ozelenjavanje trga", rekao je on.

foto: Aljoša Turović

Kaže da se ne smiju više graditi nadzemne betonske garaže, već isključivo podzemne.

"Podgorica je grad koji je nastao na rijekama. Poslije Drugog svjetskog rata rijeka nije bila tačka spajanja, već razdvajanja. Taj diskurs se i dalje nastavio zbog postojeće infrastrukture. Svi objekti su okrenuti leđima prema rijeci. Svi sadržaji su okrenuti prema saobraćajnicama, a prema rijeci su parkinzi. Grad možemo samo da vratimo rijeci urbanistički. Nama ne treba kotmetičko sređivanje obala, već infrastrukturni projekti", dodao je.

Božović je rekao i da je "prosto nevjerovatno" da jedan glavni grad nema atletsku stazu.

Poručio je da će se zalagati za održivo finansiranje klubova i sportskih udruženja.

Potrebno je obezbijediti umjetnicima ambijent da stvaraju, ali i sredstva za rad, naveo je on.

Vlastimir Ristić, preduzetnik, kazao je da će SEP pokrenuti privredni i društveni razvoj prema evropskim standardima.

"Za početak, sprovešćemo optički internet do svakog doma. On postoji u gradskom jezgru, ali ne i van grada. Nije prirodno da se grad razvija svugdje sem u centru."

foto: Aljoša Turović

Rekao je da će se zalagati za izgradnju zelene zgrade na prostoru nekadašnje robne kuće, dodavši da je ona već više od 20 godina izgubila svoju namjenu i da "moramo čuvati grad od pregrijavanja".

"Stavićemo u upotrebu neiskorišćene gradske industrijske zone otvaranjem sajmišta. Sa praksom sajma knjiga i udžbenika u garaži se mora prestati i zato je potrebno izgraditi prostor za sajmove", dodao je.

Ristić je rekao da će otvoriti i Centar za panoramsko letjenje. Na taj način bi se, kaže, unaprijedila turistička ponuda glavnog grada.