Gojko Đogo gost „Svobodijade”

O djelu srpskog književnika večeras će u nikšićkom “Zahumlju” govoriti Budimir Dubak

2193 pregleda1 komentar(a)
Foto: JU Zahumlje

Gost tribine “Svobodijada”, koju večeras organizuje JU “Zahumlje”, je srpski književnik Gojko Đogo. Tribina počinje u 19 časova, a o djelu Đoga govoriće književnik Budimir Dubak. Odlomke iz Đogovog djela čitaće Teodora Čukić i Ksenija Đukić, dok je urednica tribine književnica Milica Bakrač.

Đogo je, u više izdanja, objavio knjige pjesama: “Tuga pingvina”, “Modrica”, “Kukuta”, “Vunena vremena”, “Izabrane i nove pesme”, “Crno runo”, “Vunena vremena sa Optužnicom i Odbranom na sudu” i mnoge druge. Njegove pjesme i eseji prevedeni su na petnaestak jezika među kojima su engleski, francuski, njemački, ruski i španski.

“Nakon hapšenja i sudskog procesa 1981. zbog knjige ‘Vunena vremena’, Okružni sud u Beogradu osudio ga je na dvije godine zatvora. Vrhovni sud Srbije smanjio mu je kaznu na godinu, koju je jednim dijelom izdržao. Iako je sudskom odlukom vraćen na posao, nekoliko godina nije mogao objavljivati niti javno nastupati. Ovaj ‘slučaj’ bio je povod za zabranu ili ‘povlačenje iz prodaje’ više knjiga, listova i časopisa koji su se solidarisali sa pjesnikom. Odlazak pjesnika u zatvor 1983. godine bio je povod za organizovanje značajnih protestnih večeri”, stoji u najavi.

Đogo je prvi pjesnik koji je robijao nakon smrti Josipa Broza Tita, predsjednika tadašnje Jugoslavije, i posljednji pjesnik koji je robijao u SFRJ. U optužnici Okružnog suda je stajalo da je Đogo izvršio krivično djelo “neprijateljske propagande”, i to “cijelom knjigom”, a posebno sa šest pjesama, da bi Vrhovni sud Srbije preinačio presudu u krivično djelo “povrede ugleda SFRJ”, koje je izvršeno sa četiri pjesme.

“Gojko Đogo je zlonamjerno i neistinito prikazao društveno-političke prilike u našoj zemlji, i služeći se očiglednim aluzijama, na svojevrstan način iznio tvrdnju da u našoj zemlji nema slobode i demokratije, da je nastupilo beznađe i nerad, da naše društvo nema nikakve perspektive, da se naš sistem zasniva na strahovladi jedne ličnosti kojoj je sve podređeno, dok niko ništa ne radi već se samo ta ličnost veliča...”, stajalo je, između ostalog, u optužnici.

Đogo je za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske izabran 1997, a za redovnog člana 2004. godine. Član je Srpskog PEN centra.

Tribina se održava u okviru “Septembarskih dana kulture Nikšića”.

Sv. M.

Odlomke iz Đogovog djela čitaće Teodora Čukić i Ksenija Đukić, dok je urednica tribine književnica Milica Bakrač