SEP: Zabrinutost i nedoumice u vezi kju groznice, Vlada i nadležni hitno da odgovore na pitanja

"U javnosti su iznijete brojne oprečne tvrdnje i nedoumice koje su izazvale opravdanu zabrinutost građana", navodi SEP

2280 pregleda8 komentar(a)
Foto: Stranka evropskog progresa

Stranka evropskog progresa (SEP) uputila je Vladi i nadležnim institucijama deset ptanja u vezi kju groznice, rekavši da očekuju hitne odgovore. U suprotnom će, kako kažu, izaći u javnost sa podacima kojima raspolažu.

"Proteklih nedjelja svjedočimo naglom širenju Q groznice kod goveda, kao i brojnim problemima i opasnostima po zdravlje građana i finansijskoj šteti koju trpe farmeri i prerađivači. U javnosti su iznijete brojne oprečne tvrdnje i nedoumice koje su izazvale opravdanu zabrinutost građana", saopštio je SEP.

Navode da ta zabrinutost i nedoumice ostaju i nakon jučerašnje konferencije za novinare Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Oni su, "s ciljem preciznog i odgovornog informisanja javnosti o ovoj značajnoj i ozbiljnoj temi", postavili pitanja "institucijama koje ćute, a koje su dužne da o ovoj pojavi obavijeste javnost": Vladi; Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede; Ministarstvu zdravlja; Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove; i Institutu za javno zdravlje.

Upitali su da li je Vlada, u skladu sa Zakonom o bezbjednosti hrane (Član 33 i 34) donijela Krizni plan za upravljanje kju groznicom, te kada su i u kojoj opštini registrovani prvi slučajevi eutanazije goveda zaraženih kju groznicom.

SEP je pitao i koje mjere su preduzete sa ciljem sprečavanja širenja te bolesti, koliko je registrovano zaraženih goveda do sada, kakva je procjena ukupnog broja zaraženih grla i koliku štetu su pretrpjeli farmeri, prerađivači "i u krajnjem građani iz čijeg će se džepa sve to nadoknaditi".

Postavili su pitanje i da li su zabilježeni slučajevi zaraze kju groznicom u Podgorici.

SEP je pitao i da li su zabilježeni slučajevi obolijevanja ljudi i koje preventivne mjere su preduzete, da li je otkupljivano mlijeko sa farmi i od grla kod kojih je analizama potvrđeno prisustvo kju groznice, kao i da li je zdravstvena bezbjednost građana dovedena u pitanje, imajući u vidu proizvode koji ne podrazumijevaju termičku obradu – pasterizaciju.

"Imajući u vidu ozbiljnost i hitnost ove teme, očekujem hitne odgovore. Ukoliko oni izostanu, bićemo prinuđeni da izađemo u javnost s podacima kojima raspolažemo", zaključuje se u saopštenju.