Vijeće kaznilo stečajce “Košute”

Bivši radnici “Košute” dobili prekršajne naloge zbog blokade ceste

7214 pregleda25 komentar(a)
Susret u Vladi im uliva optimizam: Radnici na jednom od protesta, Foto: Mirko Kotlaš

Radnici bivše cetinjske fabrike “Košuta” Dijana Vujović, Slobodan Božović i Nikola Pavlićević, dobili su prekršajne naloge tokom protesta i obustave saobraćaja koje organizuju više od pola godine, gotovo svakog ponedjeljka u mjestu Kruševo ždrijelo.

Advokat ovih radnika Petar Martinović je “Vijestima” kazao da je ovim Vijeće za nacionalnu bezbjednost juče na brutalan način prekršilo osnovna prava stečajaca ove fabrike, koji su kako tvrdi, uredno prijavili protest.

“Na ovaj način se krši Evropska konvencija i Ustav Crne Gore i onemogućava se jedan od vidova slobode izražavanja, u vidu protesta. Smatram da radnici ničim nisu doprinijeli da Vijeće priča o njima, te da Cetinje ima većih bezbjednosnih problema od stečajaca”, kazao je on.

Stečajci “Košute” su promet na dionici Cetinje-Podgorica obustavljali desetinama puta, jer žele isplatu devet neisplaćenih plata za 693 radnika, u iznosu od 2.806.650 eura i povezivanje radnog staža za njih 81.

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Miodrag Laković je juče u Skupštini kazao da ovaj postupak nije imao veze sa policijom, već da je sve učinjeno na osnovu smjernica Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

“Ono je na prethodnoj sjednici dalo smjernice Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije, da kada su u pitanju javni skupovi na saobraćajnoj infrastrukturi, ne može tolerisati da se blokira put jer to ugrožava ustavna prava ostalih građana, odnosno pravo na slobodno kretanje i da obavljaju svakodnevne poslove. Ne ograničavajući pravo na proteste, sigurni smo da se mogu organizovati i na drugi način, a da se time ne krše prava i ostalih građana”, kazao je on.

Stečajci “Košute” su juče imali sastanak sa ministarkom rada i socijalnog staranja Naidom Nišić, a Martinović je naveo da im je susret dao vjetar u leđa i da je naredni zakazan za 16. septembar. Dodao je da radnici proteste svakako nastavljaju. U “Košuti” je 1996. otvoren stečajni postupak koji je okončan 14. juna 2001, pri čemu nisu isplaćena potraživanja radnika.