Palestina prvi put zauzela mjesto u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

"Ovo je istorijski trenutak za nas", rekao je egipatski ambasador

4111 pregleda0 komentar(a)
Foto: Reuters

Palestina je zauzela mjesto među državama članicama na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u utorak, 10. septembra, što je novo pravo dato delegaciji iako nisu punopravni član tog tijela.

U maju je ogromna većina članova Generalne skupštine ustvrdila da Palestinci zaslužuju punopravno članstvo, što je potez koji su blokirale Sjedinjene Države.

Generalna skupština je delegaciji dala određena nova prava rezolucijom, koja i dalje isključuje mogućnost glasanja ili mogućnost da Palestina bude članica Savjeta bezbjednosti. Počevši od 79. zasjedanja Generalne skupštine, koje je počelo u utorak, Palestinci mogu da podnose predloge i amandmane i da sjede među državama članicama, prenose svjetski mediji.

Palestinski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama Rijad Mansur zauzeo je svoje mjesto u utorak popodne za stolom pod oznakom "Država Palestina" između Šri Lanke i Sudana.

"Ovo nije samo proceduralna stvar. Ovo je istorijski trenutak za nas", rekao je egipatski ambasador Osama Mahmoud Abdelkhalek Mahmoud. Kao i tokom usvajanja rezolucije, Izrael je osudio taj potez.

„Svaka odluka i ili akcija koja poboljšava status Palestinaca, bilo u Generalnoj skupštini UN ili bilateralno, trenutno je nagrada... za terorizam uopšte, a posebno za teroriste Hamasa“, rekao je Džonatan Miler, zamjenik izraelskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama.

U aprilu, nakon izbijanja rata u Gazi, Palestinci, koji od 2012. imaju status "države posmatrača koje nisu članice", ponovo su pokrenuli kandidaturu za punopravno članstvo. Za punopravno članstvo ne bi bio potreban samo glas Generalne skupštine, već bi zahtijevalo i preporuku Savjeta bezbjednosti. Sjedinjene Države, nepokolebljivi saveznik Izraela, stavile su veto na preporuku Savjeta bezbjednosti po tom pitanju 18. aprila.