Gardašević: Otvaranje Dnevnog centra za onkološke pacijente na vrhu prioriteta Podgoričke liste

"Obaveza svih nas je da obezbijedimo svim građanima dostojanstven život, a teškim bolesnicima neophodnu njegu i pažnju. Otvaranje Centra za onkološke pacijente je pitanje humanosti i prijeka potreba", kazala je kandidatkinja za odbornicu Podgoričke liste

4552 pregleda13 komentar(a)
Maja Gardašević, Foto: Luka Zeković

Otaranje Dnevnog centra za onkološke pacijente na vrhu je prioriteta Podgoričke liste, kazala je Maja Gardašević, medicinska sestra i kandidatkinja za odbornicu sa ove liste.

Ona je u saopštenju dostavljenom medijima istakla da zdravstveni radnici svakodnevno svjedoče drastičnom porastu broja oboljelih od malignih bolesti u Podgorici, a da se osim stanovnika Podgoričana u glavnom gradu liječe skoro svi pacijenti iz cijele Crne Gore.

"Zabrinjavajući je podatak da u Crnoj Gori ne postoji niti jedan dnevni centar za onkološke pacijente. Nažalost, zvaničan registar oboljelih od kancera nije ažuriran još od 2013. godine, a za djecu uopšte ni ne postoji. Procedure za ostvarivanje nprava na tuđu njegu i pomoć su prekomplikovane i često vrlo ponižavajuće. Lijek citostatik često nedostaje, naročito u nekoliko proteklih mjeseci. Što se tiče psihološke podrške pacijentima, ona je takva i tolika da skoro i da ne postoji, a neophodna je svakom od oboljelih. Nažalost, onkološki pacijenti nemaju dovoljan broj dana za bolovanje i privremenu spriječenost za rad", kazala je Gardašević.

Ona je istakla da ako uzmemo u obzir sve ove alarmantne podatke, jasno je da se nešto mora pod hitno mijenjati kako bi pomogli onkološkim pacijentima.

"Zbog svega navedenog, zbog ljudskosti i humanosti, Podgorička lista na sam vrh svojih prioriteta stavlja otvaranje dnevnog centra za onkološke pacijente. Tako ćemo svim onkološkim pacijentima i njihovom prodicama pružiti priliku da imaju mjesto gdje će svi oni koji se bore sa kancerom dobiti adekvatnu podršku", poručila je Gardašević.

​Ona je kazala da će centar nuditi obuku i edukaciju članova porodica oboljelih kako bi, zajedno sa stručnim medicinskim osobljem centra mogli pružiti kvalitetnu palijativnu njegu svojim najbližima; psihološku podršku kako za oboljele, tako i za članove njihovih porodica; prostor za lica koja dolaze u Podgoricu iz drugih djelova Crne Gore kako bi primili terapiju u kliničkom centru i siguran prostor za međusobnu podršku oboljelih i izliječenih.

"Obaveza svih nas je da obezbijedimo svim građanima dostojanstven život, a teškim bolesnicima neophodnu njegu i pažnju. Otvaranje Centra za onkološke pacijente je pitanje humanosti i prijeka potreba", zaključila je Gardašević.