Raičković: Podgorici potrebna hitna izgradnja nekoliko osnovnih i srednjih škola

"Akutni problem Podgorice već godinama, odnosno decenijama, jeste nedostatak vaspitno-obrazovnih ustanova, vrtića, osnovnih i srednjih škola. To je nedopustivo za Glavni grad jedne evropske zemlje koja je i kandidat za članstvo u Evropskoj unijii", kazala je kandidatkinja za odbornicu Crnogorske građanske akcije

6150 pregleda4 komentar(a)
Aleksandra Raičković, Foto: CGA

Glavni grad bi trebalo da pod hitno aplicira preko brojnih fonodva Evropske unije kako bi se obezbijedio novac za izgradnju nekoliko osnovnih i srednjih škola u Podgorici, poručila je Aleksandra Raičković iz Crnogorske građanske akcije (CGA).

"Akutni problem Podgorice već godinama, odnosno decenijama, jeste nedostatak vaspitno-obrazovnih ustanova, vrtića, osnovnih i srednjih škola. To je nedopustivo za Glavni grad jedne evropske zemlje koja je i kandidat za članstvo u Evropskoj unijii. Crnogorska građanska akcija smatra da je krajnje vrijeme da se počne ozbiljnije razmišljati o najmlađima, o budućnosti Podgorice", kazala je Raičković.

U saopštenju dostavljenom medijima, ona je istakla da prema analizama stručnjaka u Podgorici u ovom trenutku nedostaje najmanje između pet i sedam osnovnih škola.

"Odavno je očigledna potreba za još jednom gimnazijom i makar dvije srednje škole. Neophodno je imati i obrazovne ustanove za strance, kojih je sve više u Glavnom gradu.

Radi ovakvog stanja u obrazovnoj infrastrukturi najviše ispaštaju porodice, jer su djeca odvojena od svojih roditelja, boraveću u školi u različitim smjenama. Neke školske smjene završavaju i nakon 20:00. Sve je to razlog što nema dovoljno škola u Podgorici. Sva djeca bi trebala svoje školske obaveze da završe u prijepodnevnim časovima. Da se porodica može zajedno okupiti za ručak. Da djeca mogu poslijepodne ići na vannastavne aktivnosti, sport, kultura i sl.", navodi se u saopštenju Raičković.

Ona smatra da više ne smije biti opravdanja za nečinjenje.

"Neophodno je i da se brojni građavinski investitori motivišu i obavežu na gradnju obrazovnih ustanova, pošto je veći dio njih na crnoj listi poreskih dužnika. Svi oni su imali brojne privilegije u Glavnom gradu prilikom dobijanja zemljišta, građevinskih i drugih dozvola za gradnje stanbenih objekata. Vrijeme je da to počnu konkretno vraćati Podgorici.

Ulaganje u obrazovanje je jedini pravovremeno uložen novac za budućnost našeg grada i države. U akciju, pokrenimo se više!", zaključuje Raičković.