Borovinić Bojović: Spot "Podgorica blista kad je čista" je seksistički, prikazuje žene na degradirajući način

Predsjednica Skupštine Glavnog grada kazala je da ovaj spot ne odražva ni njene lične stavove ni odnos grada prema ženama

13594 pregleda23 komentar(a)
Jelena Borovinić Bojović, Foto: Skupština Glavnog grada

Spot Glavnog grada "Podgorica blista kad je čista" je seksistički i dodatno učvršćuje rodne stereotipe, kazala predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

"Smatram da je potpuno neprimjereno korišćenje rodnih uloga u promociji usluga koje su namijenjene svim građanima i građankama. Spot Glavnog grada 'Podgorica blista kad je čista' ne odražava odnos grada prema ženama, niti se uklapa u moju borbu za rodnu ravnopravnost", navodi se u saopštenju koje je Borovinić Bojović dostavila medijima.

Ona je kazala da posebno zabrinjava činjenica da su žene u spotu prikazane na stereotipan i degradirajući način, i svedene na objekte pažnje slučajnih prolaznika.

"Jasno je da je spot seksistički i da dodatno učvršćuje rodne stereotipe. Ono što je najvažnije, ovaj sadržaj ne odražava stvarne stavove o ženama i njihovoj ulozi u društvu", istakla je Borovinić Bojović

Krajnje je vrijeme da se u javnom prostoru udaljimo od zastarjelih narativa koji žene prikazuju kao bespomoćne figure i umjesto toga promovišemo pozitivan i podržavajući stav prema njihovim sposobnostima i doprinosu, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada.

"Sadržaj ovog spota ne odražava ni moje lične stavove i u potpunoj je suprotnosti sa mojom borbom za osnaživanje žena i društvo koje počiva na rodnom balansu i jednakosti", zaključila je ona.