Šantić: Odrediti upravljača zaštićenim područjem, ugrožene vrijednosti zbog kojih je Kotor na listi Uneska

Najveći potencijal za valorizaciju kulturne baštine imaju bedemi oko Starog grada, kažu iz Evropskog saveza

1572 pregleda14 komentar(a)
Foto: Evropski savez

Marjan Šantić, kandidat na listi "Evropski savez (SD, SDP, LP i građani) – Zasjat’ će Kotor", kazao je da će se ta lista zalagati da se uspostavi efikasniji institucionalni okvir za zaštitu i očuvanje kulturne i prirodne baštine sa institucijama koje imaju sjedište na samom području, kao i da je neophodno odrediti upravljača zaštićenim područjem.

„Rijetka su mjesta na svijetu gdje je ostvaren takav harmoničan spoj prirodne i kulturne baštine. Zato je prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i uvršteno na listu svjetske baštine. Zbog nedostataka u upravljanju, ugrožene su vrijednosti zbog kojih je područje Kotora stavljeno na listu UNESCO-a, svjetske baštine. Međutim, kao neko ko izuzetno dobro poznaje situaciju na terenu, moram da kažem da je stanje mnogo gore nego što saopštavaju predstavnici nadležnih institucija”, saopštio je Šantić.

Prema njegovim riječima, najveći potencijal za valorizaciju kulturne baštine imaju bedemi oko Starog grada.

„Izuzetno su posjećeni, a tako zapušteni, zanemareni. Kako je kompleks ozbiljno ugrožen prirodnim faktorima, nemarom i nedostatkom finansijskih sredstava smatramo da hitno treba formirati preduzeće za upravljanje, koje bi se bavilo sanacijom bedema”, rekao je Šantić.

On je kazao da će Evropski savez insistirati na tome da se ovi problemi počnu rješavati.

„Iniciraćemo stavljanje pod zaštitu kotorskog dijela planine Orijen, nastavićemo aktivnosti na proglašenju Vrmca regionalnim parkom prirode, nastavićemo rad na utvrđivanju mreže lokalnih planinskih staza i insistirati da se sredstva za održavanje planinarskih staza obezbjede u budžetu Opštine Kotor”, zaključio je Šantić.