Đukanović: Elektroprivreda posvećena razvoju održivih energetskih rješenja

Predsjednik Odbora direktora EPCG-a na okruglom stolu u Bukureštu

953 pregleda0 komentar(a)
Foto: EPCG

Elektroprivreda (EPCG) ostaje posvećena razvoju održivih energetskih rješenja i saradnji sa regionalnim partnerima, kako bi se osigurao održiv i ekološki prihvatljiv energetski sistem, saopštio je predsjednik Odbora direktora kompanije, Milutin Đukanović, na okruglom stolu u Bukureštu.

„Princip u dijelu izgradnje baterijskih sistema je jasan: za svaki ugrađeni megavat solarne energije, želimo jedan megavat-sat baterija", rekao je Đukanović na okruglom stolu koji je u srijedu organizovao South East Europe Green EPC.

Skup je okupio ključne aktere iz oblasti energetike, uključujući predstavnike rumunskog resornog ministarstva, lidere energetskih kompanija i regulatornih agencija iz regiona, kao i ugledna prduzeća iz Rumunije i Francuske.

Iz EPCG je saopšteno da su tokom skupa istaknute ključne teze koje se tiču održive energetske budućnosti, kao i da je Đukanović naglasio značaj poslovne filozofije koja podrazumijeva proizvodnju energije na mjestima gdje se ona troši, čime se smanjuju gubici i povećava efikasnost.

Na okruglom stolu je razgovarano o uvezivanju solarnih i hidro potencijala, što predstavlja korak ka diversifikaciji izvora energije i smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva. U okviru diskusije, posebno je istaknuta realizacija baterijskih elektro skladišnih sistema, koji su ključni za stabilizaciju elektroenergetskog sistema i integraciju obnovljivih izvora.

Okrugli sto je bio prilika za razmjenu iskustava i ideja među stručnjacima iz različitih oblasti, sa ciljem unapređenja energetske tranzicije u regionu.