Pozitivni IBAR samo prva stepenica u završnici procedure učlanjenja u EU, sada slijedi teži i konkretniji dio posla

Štajner je rekao da će Crna Gora u tom poslu imati prijateljsku podršku Austrije, prvenstveno kada je riječ ekspertskoj pomoći, dok je Božović istakao da su i u Ministarstvu pravde i u cijeloj Vladi potpuno svjesni koji i kakav posao je pred Crnom Gorom

917 pregleda0 komentar(a)
Božović i Štajner, Foto: Ministarstvo pravde

Ministarstvo pravde će uložiti maksimalne napore da se ispune svi zahtjevi iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24 kako bi se na taj način ispunio jedan od glavnih uslova da Crna Gora do 2028. godine postane punopravna članica EU, poručio je ministar pravde Bojan Božović u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Republike Austrije Kristijanom Štajnerom.

On je istakao da je to glavni prioritet vanjske politike Crne Gore i njen glavni zadatak.

Božović i Štajner su ocijenili da je pozitivni IBAR samo prva stepenica kada je riječ o završnici procedure učlanjenja u EU, da sada treba odraditi teži i konkretniji dio posla, reformisati kompletan sistem, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Kako se dodaje, Štajner je rekao da će Crna Gora u tom poslu imati prijateljsku podršku Austrije, prvenstveno kada je riječ ekspertskoj pomoći, dok je Božović istakao da su i u Ministarstvu pravde i u cijeloj Vladi potpuno svjesni koji i kakav posao je pred Crnom Gorom.

"Naš interes je da to završimo kako treba i što prije, da bi ostvarili svoj najbitiniji politički cilj, da Crna Gora postane 28. članica EU", kazao je Božović.

On se zahvalio na podršci Austrije kada je riječ o aktivnostima na racionalizaciji mreže sudova, obuci sudija i drugim reformskim aktivnostima u pravosuđu, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

"Jaka, efikasna i uređena državna administracija je uslov napretka jedne države", zaključili su Božović i Štajner.