Radunović-Kalkavan: Cilj povećanje turskih investicija, sa posebnim akcentom na razvoj sjevera

U Crnoj Gori registrovano oko 10.000 turskih kompanija, od kojih je nešto više od 1.000 aktivno, dominantno u građevinskom sektoru

2696 pregleda0 komentar(a)
Foto: MDUP

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine uvijek će biti otvoreno za saradnju sa turskim investitorima, kao i svim ostalim investitorima koji će svojim angažmanom, a u skladu sa važećim zakonima, doprinositi stvaranju boljeg i funkcionalnijeg poslovnog okruženja u Crnoj Gori, kazao je resorni ministar Slaven Radunović.

On se danas sastao sa ambasadorom Turske Barišom Kalkavanom.

Radunović je, kako je saopštilo ministarstvo, izrazio zadovoljstvo "tradicionalno dobrim odnosima" između dvije države, "posebno ističući značaj turskih investicija koje doprinose razvoju Crne Gore".

Kalkavan je rekao da je u Crnoj Gori registrovano oko 10.000 turskih kompanija, od kojih je nešto više od 1.000 aktivno, dominantno u građevinskom sektoru.

U cilju dalje saradnje, ambasador je predložio potpisivanje Memoranduma o razumijevanju u oblasti prostornog planiranja između dvije zemlje, te ponudio mogućnost upoznavanja crnogorskih zvaničnika i eksperata sa relevantnim turskim zakonskim i institucionalnim okvirom, kao i praksama u toj oblasti.

"Ambasador je ministra obavijestio i o osnivanju Turske privredne komore u Crnoj Gori, koja okuplja vodeće turske kompanije koje posluju u Crnoj Gori, kao i o formiranju Komiteta za građevinarstvo u njenom sastavu. U tom smislu je predložio da ministar Radunović prisustvuje nekom od narednih sastanaka Komiteta kako bi se dodatno upoznao sa projektima i aktivnostima turskih kompanija u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je zajednički cilj povećanje turskih investicija u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na razvoj sjevernog dijela zemlje.

"Zaključeno je da su perspektive za dalju saradnju izuzetne, te da će budući koraci u iskorišćenju ovog potencijala značajno doprinijeti ekonomskom napretku i jačanju bilateralnih odnosa dvije zemlje", piše u saopštenju.