SEP: Da li je Vlada donijela krizni plan za upravljanje kju groznicom?

"Neodgovorno upravljanje i neznanje doveli su do toga da se zaraza prenijela na ljude, što je izazvalo dodatno uznemirenje javnosti"

3276 pregleda11 komentar(a)
Foto: Stranka evropskog progresa

Stranka evropskog progresa (SEP) saopštila je da se u javnosti već skoro mjesec dana plasiraju oprečne informacije koje izazivaju opravdano uznemirenje i brigu javnosti, vezano za kju (Q) groznicu.

Upitali su da li je Vlada, u skladu sa Zakonom o bezbjednosti hrane donijela Krizni plan za upravljanje Q groznicom.

"Prije tri dana smo se javno obratili svim nadležnim institucijama tražeći odgovore na pitanja od značaja za građane, ali do danas nijesmo dobili odgovore. Neodgovorno upravljanje i neznanje doveli su do toga da se zaraza prenijela na ljude, što je izazvalo dodatno uznemirenje javnosti", kazali su iz SEP-a.

Rekli su da se zbog toga s pravom postavljaja više pitanja.

"Kada i u kojoj opštini su zabilježeni prvi slučajevi eutanazije goveda zaraženih Q groznicom? Da li je tačno da je prije 25 dana je u Danilovgradu na privatnom posjedu na lokaciji Velje polje koje pripada slivu Oraška jama sa kojeg se veliki dio DG snabdijeva pijaćom vodom zakopano 14 grla sa dvije farme", navodi se u saopštenju.

Iz SEP-a su istaklid da zahtijevaju preciznu informaciju šta je od tada urađeno u cilju sprječavanja širenja zarazne bolesti.

"Da li su u opštinama Nikšić i Danilovgrad u kojima je registrovana Q groznica obezbijeđene lokacije za zakopavanje eutanaziranih goveda? Prema zvaničnim izjavama nijesu i danas imamo opravdano nezadovoljstvo farmera koji zahtijevaju da se oboljela grla adekvatno uklone. Zbog svih ovih propusta zahtijevamo odgovornost za ovakvo stanje svih nadležnih u institucijama koje su bile u zakonskoj obavezi da reaguju kako bi zaštitili zdravlje građana i imovinu farmera i prerađivača", zaključuje se u saopštenju.