Ibrahimović i Murtezani: Regionalna saradanja doprinosi ubrzanju procesa evropske integracije

„Kao države koje dijele evropske i evroatlantske vrijednosti, Crna Gora i Sjeverna Makedonija blisko sarađuju na bilateralnom planu i njeguju politički dijalog na visokom nivou“, ocijenili su sagovornici na sastanku u Podgorici

1806 pregleda0 komentar(a)
Murtezani i Ibrahimović, Foto: MVP

Regionalna saradanja doprinosi ubrzanju procesa evropske integracije, ocijenjeno je na sastanku ministra vanjskih poslova Ervina Ibrahimovića sa ministrom evropskih poslova Sjeverne Makedonije, Orhanom Murtezanijem.

„Kao države koje dijele evropske i evroatlantske vrijednosti, Crna Gora i Sjeverna Makedonija blisko sarađuju na bilateralnom planu i njeguju politički dijalog na visokom nivou“, ocijenili su sagovornici na sastanku u Podgorici.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), ministri su se saglasili da je napredak Crne Gore na evropskom putu, kroz dobijanje pozitivnog IBAR-a, dobra vijest za sve zemlje kandidate i da predstavlja podsticaj još bližoj regionalnoj saradnji.

„Ibrahimović i Murtezani su kazali da su intenzivni kontakti na bilateralnom planu i u okviru brojnih regionalnih inicijativa, jasna potvrda prijateljskih odnosa i obostrane posvećenosti unaprjeđivanju sveukupnih međudržavnih veza“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, uz osvrt na zajedničke vanjskopolitičke prioritete, sagovornici istakli važnost ubrzanja procesa pridruživanja Evropskoj uniji i konstatovali da postoji prostor za frekventniju komunikaciju na polju razmjene znanja i iskustava vezanih za sam pregovarački proces.

„S tim u vezi, ukazali su i na značaj implementacije prioritetnih regionalnih agendi koje doprinose ubrzanju evropske integracije“, dodaje se u saopštenju.