Ražnatović: Podgorička lista će za podršku poljoprivredi izdvojiti najmanje jedan odsto gradskog budžeta

"Iznos predviđen za poljoprivredu je svega 276.000 eura, od čega se 100.000 izdvaja na premije u mljekarstvu, a 176.000 na ostale programe u poljoprivredi. S obzirom na veliku raznovrsnost mjera podrške i nedovoljno visoke iznose podrške,poljoprivrednici uopšte nisu motivisani da apliciraju za sredstva pa i ovoliko nizak budžet ne bude do kraja realizovan"

4059 pregleda6 komentar(a)
Foto: Podgorička lista

Glavni grad Podgorica za podršku poljoprivredi izdvaja svega 0,21 odsto, što je nedopustivo nisko i neodrživo jer raspolaže budžetom od preko 130 miliona u 2024. godini. Podgorička lista će povećati ovaj iznos na najmanje jedan odsto godišnjeg budžeta, čime će značajno povećati konkurentnost lokalnih poljoprivrednika, ali i uticati na smanjenje zavisnosti grada i države od uvoza hrane.

To se navodi u saopštenju Vojislava Ražnatovića iz Podgoričke liste.

"Iznos predviđen za poljoprivredu je svega 276.000 eura, od čega se 100.000 izdvaja na premije u mljekarstvu, a 176.000 na ostale programe u poljoprivredi. S obzirom na veliku raznovrsnost mjera podrške i nedovoljno visoke iznose podrške,poljoprivrednici uopšte nisu motivisani da apliciraju za sredstva pa i ovoliko nizak budžet ne bude do kraja realizovan", naveo je Ražnatović.

Rekao je da će povećavanjem budžeta na najmanje jedan odsto ukupnog budžeta Glavnog grada, poljoprivrednike sljedovati 1.000.000 eura više i "biće moguće realizovati značajno kreativnije mjere sa značajno višim iznosima podrške".

"Povećanje će motivisati poljoprivrednike da apliciraju i do kraja realizuju planirani budžet, što bi poslužilo kao indikator i za njegovo dalje povećanje u narednim godinama mandata gradske uprave. Zbog činjenice da se na teritoriji Podgorice nalaze desetine hektara neiskorišćenog poljoprivrednog zemljišta, Podgorička lista će inicirati i realizovati izradu registra slobodnog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Glavnog grada koje bi se moglo dati u srednjeročni ili dugoročni zakup po povoljnim uslovima", kazao je Ražnatović.

"Ovakav pristup bi spriječio propadanje zemljišta njegovim stavljanjem u funkciju, a ono bi se moglo valorizovati na pravi način. Glavni grad bi ostvarivao prihode koji bi se definisali ugovorom o zakupu, a poljoprivrednici početnici i poljoprivredni proizvođači koji bi proširili svoju djelatnost dobili bi najvredniji prirodni resurs od kojeg zavisi svaka proizvodnja", zaključio je.