Huti ispalili raketu, pala na centralni Izrael: "Više od dva miliona cionista bilo primorano da pobjegne u skloništa"

Čuli su se glasni udarci, za koje je vojska rekla da su dolazili od presretača raketa

12259 pregleda5 komentar(a)
Izraelski policajac pored kratera unutar tačke udara nakon raketnog napada iz Jemena, Foto: Reuters
15.09.2024. 11:16h

Jemenski pobunjenici Huti, koji kontrolišu sjeverni Jemen, a koje podržava Iran, ispalili su danas raketu zemlja-zemlja, koja je prvi put stigla do centralnog Izraela, pogodivši nenaseljeno područje, te nije bilo povrijeđenih, prenosi agencija Rojters.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u Tel Avivu i širom centralnog Izraela nekoliko trenutaka prije nego što je projektil pao oko 6:35 po lokalnom vremenu, natjeravši stanovnike da bježe u skloništa.

Čuli su se glasni udarci, za koje je vojska rekla da su dolazili od presretača raketa.

"Poslije sirena koje su se nedavno oglasile u centralnom Izraelu, identifikovana je raketa zemlja-zemlja koja je prešla u centralni Izrael sa istoka i pala na otvoreno područje. Nije bilo izvještaja o povrijeđenima", saopštila je izraelska vojska.

Huti su preuzeli odgovornost za napad, navodi Rojters, prenoseći izjavu njihovog vojnog portparola: "Više od dva miliona cionista bilo je primorano da pobjegne u skloništa, po prvi put u istoriji neprijatelja."

Zamjenik šefa kancelarije Hutija za medije, Nasrudin Amer, rekao je u objavi na društvenoj mreži Iks da je jemenska raketa stigla do Izraela nakon što "20 projektila nije uspjelo da je presretne", opisujući to kao "početak".

Rojters navodi da se vidjelo kako se dim izvija na otvorenom polju u centralnom Izraelu, iako nije bilo moguće odmah utvrditi da li je vatra izazvana raketom ili ostacima presretača.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je je ranije prenio saopštenje izraelske vojske u kome se navodi da je raketa dugog dometa ispaljena u Jemenu pala 15. septembra na područje centralnog Izraela.

RSE je naveo i da su izraelski mediji objavili snimak putnika koji bježe u sklonište na aerodromu Ben Gurion.

Taj medij je prenio i da agencija AP javlja da su objavljene i slike nečega što izgleda kao fragment projektila ili presretača, koji je pao na pokretne stepenice na željezničkoj stanici u gradu Modiin u centralnom Izraelu.

Rojters navodi da se čini da su današnjim udarom Huti prvi put raketom prodrli duboko u izraelski vazdušni prostor.

Oni su nekoliko puta pucali na Izrael od izbijanja rata u Gazi prošlog oktobra u, kako su opisali, solidarnosti sa Palestincima. Većina takvih projektila je oborena iako je jedna u martu pogodila otvoreno područje u blizini izraelske luke Eilat na Crvenom moru.