SpejsIks posada se vratila iz prve privatne šetnje svemirom u istoriji (VIDEO)

"Dobro došli natrag na Zemlju", objavio je SpejsIks na mreži Iks

3350 pregleda1 komentar(a)
Crno-bijela, termalna slika iz video snimka SpejsIksa prikazuje kapsulu te kompanije kako pada u more blizu Floride, Foto: SpejsIks

Posada kompanije SpejsIks "Polaris Dawn" vratila se na Zemlju nakon pet dana u orbiti, iz misije koja je uključivala prvu privatnu šetnju svemirom u istoriji.

Kapsula Dragon pala je u more blizu obale Floride 15. septembra ujutro, javlja BBC.

"Dobro došli natrag na Zemlju", objavio je SpejsIks na mreži Iks.

Američka svemirska agencija NASA rekla je da misija predstavlja "veliki korak naprijed" za komercijalnu svemirsku industriju.

Dan prije slijetanja posada je koristila satelitsku mrežu SpejsIksa - Starlink kako bi uspostavila direktnu video vezu sa Zemljom.

Misiju je finansirao milijarder Džared Ajzakmen. Pridružio mu se Skot Patit, penzionisani pilot američke ratne avijacije, te zaposlenice SpejsIksa Sara Gillis i Ana Menon.

Ajzakmen i Gilis prva su neprofesionalna posada koja je izvela svemirsku šetnju, veoma rizičan manevar koji uključuje izlazak iz letjelice.

Prije toga samo su astronauti sa svemirskim agencijama koje je finansirala vlada to mogli učiniti.

Obraćajući se kontroli misije u Hotornu u američkoj državi Kaliforniji tokom svemirske šetnje, Ajzakmen je rekao: "Kod kuće svi imamo puno posla, ali odavde svijet izgleda kao savršeno mjesto".