Bajden: Tajnoj službi SAD potrebna veća pomoć i više ljudstva

Drugi navodni pokušaj ubistva Trampa pokreće pitanje obezbjeđenja koje ga okružuje

8068 pregleda2 komentar(a)
Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džo Bajden izjavio je dan poslije novog navodnog pokušaja atentata na republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa da je Tajnoj službi SAD, policijskoj službi zaduženoj za zaštitu američkih predsjednika i bivših predsjednika, "potrebna veća pomoć".

Poslije pokušaja atentata na Trampa u julu ostavku je dala tadašnja šefica Tajne službe.

Drugi navodni pokušaj ubistva Trampa pokreće pitanje obezbjeđenja koje ga okružuje.

Američki demokratski predsjednik Bajden koji je izjavio "Hvala Bogu da je Tramp dobro" poslije vijesti o sumnji na novi pokušaj atentata rekao je da smatra da je Tajnoj službi potrebno više osoblja".

Bajden je danas u kratkim izjavama novinarima u Bijeloj kući, zatražio od američkog Kongresa da odgovori na te dodatne potrebe.

Agenti američke tajne službe otvorili su juče vatru na osobu naoružanu poluautomatskom puškom koja je navodno uperila oružje ka golf klubu bivšeg predsjednika Donalda Trampa na Floridi, u momentu dok je on na tim terenima igrao golf.

Tramp je nepovrijeđen i na bezbjednom je, saopštila je policija, a Federalni istražni biro (FBI) incident istražuje kao "pokušaj ubistva". Čovjek koji je bio naoružan puškom AK-47 je uhapšen.

Republikanski šef Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonson je komentarisao na mreži X da je najveći prioritet da se dobiju odgovori oko toga kako je predsjednik Tramp mogao da doživi više pokušaja atentata.

Šef okruga Palm Bič na Floridi Rik Bradšo je rekao da Tramp nije aktuelni predsjednik, a da jeste cio golf teren gdje se on juče nalazio bio bi opkoljen bezbjednosnim agentima. Pošto nije, obezbjeđenje je ograničeno na mjesta koje je izabrala Tajna služba, koja je, po njemu, radila "tačno ono što treba da radi".

Priveden je muškarac koji je navodno pripremao atentat, na osnovu izjave svjedoka da je pobjegao privatnim automobilom, ali Tajna služba za sada nema dokaze da je ta osoba zaista mogla da puca na agente.

Na oko 50 dana od predsjedničkih izbora 5. novembra, predsjedničku kampanju danas nastavljaju demokratska kandidatkinja Kamala Haris i republikanski kandidat Donald Tramp. Tramp je danas u Floridi, a Haris u Vašingtonu.

Kamala Haris je rekla, na vijest o pokušaju atentata da je duboko uznemirena mogućim pokušajem atentata na bivšeg predsjednika Trampa.