Krave zaražene kju groznicom biće pokopane na teritoriji danilovgradske opštine

Mještani poručuju da neće dozvoliti kamionima koji su prevozili eutanazirane krave da prođu nazad, a najavljuju i protest ispred Opštine Danilovgrad

29319 pregleda28 komentar(a)
Foto: Screenshot

Eutanazirane krave, zaražene kju groznicom biće pokopane na teritoriji danilovgradske opštine na nekih sedam kilometara udaljenosti od vikend naselja Studeno ka Ponikvici.

To je "Vijestima" potvrdio predsjednik danilovgradske Opštine Aleksandar Grgurović.

Prethodno više Danilovgrađana "Vijestima" je kazalo da se u tri kamiona zaražene krave prevoze do vikend naselja Studeno i da će ih prema njihovim saznanjima tamo i pokopati, tvrdeći da je u pitanju ekološka katastrofa.

Oni tvrde da za zakopavanje takve vrste otpada postoje propisi i procedure koje prema njihovim riječima u ovom slučaju nijesu poštovane.

Mještani poručuju da neće dozvoliti kamionima da prođu nazad, a najavljuiju i protest ispred Opštine Danilovgrad.

Grgurović međutim objašnjava da su propisi i procedure poštovani.

"Proteklih dana obišao sam više od 25 lokacija i pronašli smo ovu na zemljištu u državnom vlasništvu udaljenu 6,5 do 7 kilometaram od Studenog ka Ponikvici, a udaljeno je i od Ponikvice. Apsolutno je bezbjedno odrađeno i sami transport je određan uz pratnju Uprave za bezbjednost hrane koja prati sami postupak ukopa. Imamo sve potrebne saglasti za tu lokaciju. Nije nam namjera bilo koga da zatrujemo, zbog toga smo ispoštovali sve procedure. Nije postojala druga solucija zato što ne postoji spalionica, za životinje. Ako ova lokacija bude sporna mi više nemamo ni jednu, što će značiti da će krave biti puštene po farmama i selima i da ićemo da mamo apsolutnu zarazu", kazao je Grgurović.

On je u saopštenju, koje je dostavljeno iz Opštine Danilovgrad, naveo da je ukopavanje eutanaziranih grla na pomenutoj lokaciji potpuno bezbjedno i legalno.

"Ova lokacija, koja je u svojini države Crne Gore, ne nalazi se u blizini vodoizvorišta i ne predstavlja nikakvu prijetnju ni za životnu sredinu niti za zdravlje stanovništva. Na lokaciji nema stalnog stanovništva, što dodatno potvrđuje sigurnost ovog postupka. Uprava za državnu imovinu dala je saglasnost za upotrebu ove parcele, a proces ukopavanja je pod stalnim nadzorom Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Prisutnost inspektora na licu mjesta prilikom transporta i ukopa eutanaziranih grla garantuje da su ispoštovane sve mjere predostrožnosti i sigurnosni. Takođe, prilikom ukopavanja se koriste velike količine dezinficijensa kako bi se proces razgradnje životinjskih leševa ubrzao i smanjila svaka moguća opasnost. Treba naglasiti da su ukopana grla sa četiri poljoprivredna gazdinstva, gdje se bolest kju groznice proširila, te je preduzeto sve kako bi se suzbila dalja kontaminacija", rekao je Grgurović.

Dodao je da je ovaj proces od suštinskog značaja za zaštitu javnog zdravlja i za sprječavanje širenja zaraze, a da je izabrana lokacija apsolutno najbolja moguća za ukop eutanaziranih grla.

"Kao predsjednik Opštine, a ujedno i rođeni Bjelopavlić čija porodica živi u Danilovgradu, svakako ne bih zloupotrijebio povjerenje građana niti bih ikada učinio bilo šta što bi ugrozilo zdravlje stanovnika", naveo je između ostalog Grgurović.

Mještani nikšićke Župe blokirali su danas sve putne pravce koji vode do mjesta Rakočice, nakon što su dobili nezvaničnu informaciju da su kamioni sa eutanaziranim kravama, zaraženim od kju groznice, navodno krenuli ka tom mjestu.