Golob: Novi komesar EU za proširenje mogao bi doći iz Slovenije

“Odsjek za koji se takmičimo je upravo kako da obezbijedimo stabilnost i mir u našem neposrednom susjedstvu, ali i šire. I kako da doprinesemo tome da će evropska ideja zapravo pomoći da se stabilizuju i zapadni Balkan i istočna Evropa“, rekao je slovenački premijer

4479 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Novi komesar Evropske unije za proširenje mogao bi da dođe iz Slovenije, nagovijestio je premijer te države Robert Golob u intervjuu za Televiziju Slovenije.

“Odsjek za koji se takmičimo je upravo kako da obezbijedimo stabilnost i mir u našem neposrednom susjedstvu, ali i šire. I kako da doprinesemo tome da će evropska ideja zapravo pomoći da se stabilizuju i zapadni Balkan i istočna Evropa“, rekao je premijer, prenosi N1 Slovenija.

On je ovim nagovijestio da u budućoj podjeli resora u Evropskoj komisiji Slovenija želi da dobije resor koji je do sada pripadao mađarskom komesaru Oliveru Varheljiju.

Međutim, Slovenija je jedina država koja još nije zvanično predložila svog kandidata za Evropsku komisiju, jer predlog vlade te zemlje da ih Marta Kos predstavlja u toj instituciji još nije prošao procedure u tamošnjem parlamentu.

Zbog toga je neizvestan ishod sastanka zakazanog za utorak, na kome bi predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavnicima političkih grupa Evropskog parlamenta trebalo da predstavi predlog sastava novog Koledža komesara i oblasti koje će voditi.

U ovom trenutku poznata su imena svih kandidata za Komesare EU, ali ne i resori koje će svako od njih voditi.