Jadranove brojke za elitu i dva crnogorska tima u Ligi šampiona poslije 13 godina

Novljani se u velikom stilu plasirali u Ligu šampiona - Crna Gora će prvi put od sezone 2011/12. imati dva predstavnika u najjačem klupskom takmičenju

6785 pregleda0 komentar(a)
I uz meč manje najbolji strijelac Jadrana u Dubrovniku: Dmitrij Holod (2), Foto: Vuk Ilić

Četiri utakmice četiri pobjede u vaterpolo hramu u Gružu, gol razlika 78:33 i karta u džepu za Ligu šampiona - čekirana u velikom stilu.

Vaterpolisti Jadran m:tela na impresivan način su završili kvalifikacije za evropsku elitu i tako Crnu Goru odveli među privilegovane zemlje koje će imati više od jednog prestavnika u Ligi šampiona - uz Novljane tamo je već i Primorac kao prvak naše zemlje.

Nekada su veliki rivali iz zaliva vodili bitke i za fajnl-for najjačeg vaterpolo takmičenja na Starom kontinentu, da bi Crna Gora na dva predstavnika u Ligi šampiona čekala više od decenije - tačnije od sezone 2011/12.

- Ovo je veliki uspjeh za crnogorski vaterpolo generalno, jer mislim da sigurno preko deset godina nismo imali dva predstavnika u Ligi šampiona. Sve ljubitelje vaterpola u Crnoj Gori mogu da raduju rezultati Primorca i Jadrana - rekao je nakon kvalifikacionog turnira u Dubrovniku Aleksandar Ivović, veliko pojačanje Novljana ove sezone.

Ivovićfoto: Vuk Ilić

Dominaciju Jadrana u Gružu potvrđuju i brojke...

Sjajna gol-razlika je već pomenuta, a ona izgleda zastrašujuće i zahvaljujući najubjedljivijoj pobjedi u istoriji kluba sa Škvera.

Momci Vladimira Gojkovića u prvom kolu su 35:3 savladali Banjaluku - sa plus 32 Jadran je tako nadmašio prethodni rekord od 28 razlike, objavio je klub iz Herceg Novog na društvenim mrežama.

Rival skromnih kvaliteta iz Bosne i Hercegovine na još jedan način je ušao u istoriju Jadrana - kao 118. ekipa protiv koje je crnogorski velikan igrao kroz dugu istoriju.

Na jugu Hrvatske su i prekinute dvije negativne tradicije, a vezane se za čuvene komšije iz tog grada... Jadran je u drugom kolu savladao Jug (14:12) i bila je to njegova prva pobjeda protiv ekipe iz Dubrovnika još od aprila 2011.

Na trijumf u Gružu Novljani su čekali još duže, pošto su sada na bazenu Juga slavili prvi put od maja 2010.

- Kada smo stigli u Dubrovnik ne vjerujem da nas je neko vidio kao favorita, posebno jer se zna da je Jug na bazenu u Gružu potpuno drugačija ekipa. Ono što smo prikazali u toj utakmici može da nas raduje i na tome treba da gradimo ono što nas čeka u nastavku sezone - naglasio je Ivović.

Na kraju malo i o individualnom učinku na turniru... Najviše golova za Jadran postigao je Dmitrij Holod - ruski vaterpolista 11 puta je tresao mreže rivala, s tim da ga je Gojković sačuvao u prvom meču sa Banjalukom. Po golovima najbliži mu je bio Danilo Radović sa devet pogodaka.