Demos, CIVIS i "21. maj" ostaju bez odbornika u Podgorici: Neće na izbore zbog promjena ili resursa

“Naše djelovanje nije u vezi sa učešćem na izborima”, poručio je Rade Bojović

13041 pregleda14 komentar(a)
Rade Bojović, Foto: SAVO PRELEVIC

Demos i Građanska inicijativa (GI) “21. maj” neće učestvovati na lokalnim izborima u glavnom gradu 29. septembra zbog različitih razloga – jedni zbog reorganizacije, a drugi zbog nedostatka resursa.

Na lokalnim izborima neće učestvovati ni Savez građana CIVIS, ali iz tog političkog subjekta, koji predvodi bivši potpredsjednik Srđan Pavićević, nijesu odgovorili na pitanje ‘’Vijesti’’ šta je razlog.

Ova tri politička subjekta imala su po jednog odbornika u sadašnjem sazivu podgoričkog parlamenta. CIVIS ima i poslanika u trenutnom sazivu državnog parlamenta (Maja Vučelić). Na posljednjim parlamentarnim izborima CIVIS je nastupio u koaliciji sa Pokretom Evropa sad (PES), a ranije je bio koalicioni partner Građanskog pokreta URA.

Izvršni direktor GI “21. maj” Rade Bojović “Vijestima” je rekao da su odlučili da ne izlaze na predstojeće izbore iz nekoliko razloga.

’’Prvo, mi smo nestranački građanski pokret koji okuplja nesebične entuzijaste, a ne partija, pa samim tim naše djelovanje nije u vezi sa učešćem na izborima. Drugo, odlučili smo da na bilo koje izbore možemo izaći isključivo samostalno i kao građanska lista, ali samo pod uslovom da imamo materijalne i organizacione resurse koji bi obezbijedili značajan rezultat, što nije niti trka za cenzusom, niti jedno ili dva odbornička mjesta’’, kazao je.

Ističe da, u sadašnjim okolnostima to nije bilo moguće jer ‘’bilo kakvo neravnopravno i nejednako suparništvo sa partijama koje imaju ogromne budžete, medije koji ih favorizuju i klijentelističku mrežu, upućuje na izlišnost učešća na takvim izborima’’.

Kao treći razlog navodi to što su glavni akteri na podgoričkim izborima ‘’partitokratske stranke koje ništa dobro neće donijeti glavnom gradu i treba ih ostaviti da po budvanskom scenariju nastave sa neodgovornom i nekompetentnom politikom’’.

’’Konačno, predstojeći izbori će biti u interesu građana samo ako se delegitimizuje ova trula politička klasa, što bi podrazumijevalo i ljekovitu nisku izlaznost”, kazao je Bojović.

Iz Demosa, čiji je predsjednik Miodrag Lekić, “Vijestima” su rekli da rade na reorganizaciji partije i da će, iako neće imati kandidate za odbornike, podržati neku od programski srodnih lista.

Na prethodnim lokalnim izborima 2022. godine, partija Miodraga Lekića bila je dio koalicije “Idemo ljudi!” zajedno sa Demokratama i Ujedinjenom Crnom Gorom, kada su osvojili ukupno šest mandata.

GI “21. maj” bio je na listi “Svi za naš grad”, koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS). Koaliciju su činili i Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija, Bošnjačka stranka, Demokratska unija Albanaca, Nova ljevica i Demokratska romska partija. Ta koalicija je osvojila 24 mandata.

CIVIS je bio u savezu sa Građanskim pokretom URA i Albanskom alternativom. Dobili su četiri mandata u Skupštini Glavnog grada.