"Putevi" bez dozvole rade podgoričke ulice: Javni interes ili izborna lopata?

S obzirom na to da je javna površina devastirana u prethodnom periodu, ista se, zbog bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju mora vratiti u upotrebljivi rok, objašnjavaju iz “Puteva” razlog zbog kojeg rade bez licence. Zahtjev za izdavanje nove licence za pravno lice, projektanta i izvođača radova, od ‘Puteva’, ovom organu nije podnesen, odgovorili su “Vijestima” iz MDUP

50678 pregleda49 komentar(a)
Radovi u centru Podgorice, na Ublima..., Foto: podgorica.me

Podgoričko preduzeće “Putevi” nema dozvolu za rad Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine (MDUP), ali ih to ne ometa da na više lokacija u Podgorici i okolini rade nove saobraćajnice, parking mjesta, saniraju puteve...

Iz tog preduzeća tvrde da su pokrenuli postupak u vezi sa izdavanjem licence, ali to iz Ministarstva demantuju - tvrde da im “Putevi” još nijesu dostavili novi zahtjev za dozvolu.

Iz preduzeća, na čijem je čelu Radoš Zečević, rad bez dozvole pravdaju javnim interesom.

Zečević je funkcioner Nove srpske demokratije (NSD). Izbori u Podgorici održavaju se 29. septembra.

“Postupak obnavljanje licenci projektanta i izvođača radova je u toku, a s obzirom na to da je javna površina devastirana u prethodnom periodu, ista se, zbog bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju mora vratiti u upotrebljivi rok”, kazali su iz “Puteva”.

Iz podgoričkih “Puteva” navode da je pribavljanje neophodne licence u toku: Zečevićfoto: BORIS PEJOVIC

U resoru Slavena Radunovića kazali su “Vijestima” da su “Putevi” “posjedovali licencu projektanta i izvođača radova od 9. septembra 2019. godine”.

“A koja je prestala da važi 9. septembra 2024. godine (izdata na period od pet godina). Zahtjev za izdavanje nove licence za pravno lice, projektanta i izvođača radova, od ‘Puteva’, ovom organu nije podnesen”, kazali su iz MDUP.

Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata propisano je da se licenca za privredno društvo izdaje na pet godina. Članom 122 Zakona propisano je “da su privredno društvo koje izrađuje tehničku dokumentaciju (projektant), odnosno privredno društvo koje gradi objekat (izvođač radova) dužni da za obavljanje djelatnosti izrade tehničke dokumentacije... imaju najmanje jednog zaposlenog ovlašćenog inžinjera po vrsti projekta”.

“...Koji izrađuje i to: arhitektonski, građevinski, elektrotehnički i mašinski projekat, odnosno vrsti radova koje izvodi na osnovu tih projekata. Stavom dva istog člana Zakona, propisano je da obavljanje pojedinih poslova iz stava jedan ovog člana, projektant, odnosno izvođač radova može da obezbijedi na osnovu zaključenog ugovora sa drugim privrednim društvom koje ima zaposlenog ovlašćenog inženjera za određenu vrstu projekata, odnosno radova”, piše u Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Ekipe podgoričkih “Puteva”, bez licence za projektanta i izvođača radova, rade na više lokacija i saobraćajnica u glavnom gradu. Kako su kazali “Vijestima”, trenutno, saniraju parking mjesta u Ulici 19. decembar, kod stadiona pod Goricom.

Oni su, ranije, kazali redakciji da će radovi na toj saobraćajnici biti brzo završeni “ukoliko im plan ne pokvare padavine”.

“Kao i na temeljnoj sanaciji saobraćajnice, na ruralnom području u mjesnoj zajednici Ubli izvode se radovi na asfaltiranju saobraćajnica, pripremi i izradi parking mjesta kod kasarne Morača”, rekli su “Vijestima”.

’Putevi’ su posjedovali licencu projektanta i izvođača radova od 9. septembra 2019. godine, a koja je prestala da važi 9. septembra 2024. godine (izdata na period od pet godina). Zahtjev za izdavanje nove licence za pravno lice, projektanta i izvođača radova, od ‘Puteva’, ovom organu nije podnesen”, kazali su iz resora Slavena Radunovića

Podsjetili su da svakodnevno rade na asfaltiranju manjih asfaltnih površina.

“Kao i sanaciji udarnih rupa, popravci i zamjeni zaštitno ukrasnih stubića, popravci vertikalne signalizacije...”, zaključili su iz podgoričkih “Puteva”.

Klikovac: Ne mare za propise, inspekcije da se uključe

Bivši odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac kazao je “Vijestima” da su postupci preduzeća “neozbiljni i neodgovorni”.

“Istek potrebne licence za projektanta i izvođača radova preduzeća ‘Putevi’ i nepodnošenje zahtjeva za novu licencu samo govori koliko je direktor preduzeća neozbiljan i neodgovoran”, kazao je Klikovac.

Klikovacfoto: DPS

Konstatovao je da novi menadžment “ne mari za propise”, i ocijenio da ne rade u interesu građana.

“Novi menadžment građana ne mari za propise, za poštovanje zakona, jer njihova bahatost znači da su oni iznad zakona države Crne Gore”, poručio je.

Klikovac je apelovao na nadležne institucije da ispitaju situaciju sa nedostatkom neophodne licence do kraja i sprovedu dalje korake.

“Nadležne institucije upravo treba da izvrše inspekcijski nadzor u podgoričkom preduzeću ‘Putevi’ i obavijeste javnost o daljim nepravilnostima u radu tog preduzeća”, kazao je Klikovac.