Vuković: Sjećanjem na besmrtne podvige naših predaka, stvaramo osnov za sve naše buduće velike pobjede

Kako je istakao predsjednik Skupštine opštine Nikšić , iz zahvalnosti prema "pobjednicima koji su u ratu rušili varvarske lance i mračne ideologije, dužni smo da u miru rušimo lance neodgovornosti i nemara koji su decenijama usporavali razvoj Nikšića i Crne Gore"

2666 pregleda9 komentar(a)
Sa polaganja vijenca, Foto: Svetlana Mandić

Delegacija Skupštine opštine (SO) Nikšić, predvođena predsjednikom Nemanjom Vukovićem, sa klubovima odbornika, Vojskom Crne Gore, SOBNOR-om i nikšićkim komitetom Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKPCG), u susret Danu oslobođenja Nikšića, 18. septembru, položila je vijenac na spomenik palim borcima na Kapinom polju.

"Čuvajući i njegujući kulturu sjećanja na veliku žrtvu i besmrtne podvige naših predaka, stvaramo osnov za sve naše buduće velike pobjede. Brojni primjeri čojstva i junaštva, slavne bitke i megdani, porazi i velike pobjede, iskovali su čelični, nepokorni karakter našeg naroda. Ljubav prema slobodi i rodnoj grudi, požrtvovanost i nesvakidašnja hrabrost, uspijevali su da nadjačaju mnoge zavojevače, uključujući i najveće zlo u istoriji čovječanstva – nacizam", kazao je Vuković.

Kako je istakao, iz zahvalnosti prema "pobjednicima koji su u ratu rušili varvarske lance i mračne ideologije, dužni smo da u miru rušimo lance neodgovornosti i nemara koji su decenijama usporavali razvoj Nikšića i Crne Gore".

Građanima Nikšića čestitao je 18. septembar i poželio da "nastavimo zajedno da rastemo, da razvijamo Nikšić i da ga činimo boljim mjestom za život za sve".

Predsjednik SOBNOR-a Radojica Radojević istakao je da je Nikšić grad svijetlih tradicija iz prošlosti.

"Ovdje smo se sastali da izrazimo dužno poštovanje svima onima koji su vjerovali u svoja djela, koji nijesu žalili svoje živote kada je u pitanju domovina i njena sloboda. Zato danas treba da budemo ponosni na sve njih i na svoje pretke koji su se u ogromnom broju žrtvovali da bi budućim generacijama obezbijedili slobodu i mir. Neka je slava herojima i vitezovima ovog kraja. Njima pripada slava i nezaborav, a uvaženim porodicama i rodbini ostaje na ponos što su ih takve imali. Zato svima nama, a posebno mladim generacijama, ostaje trajna obaveza da uče na njihovim primjerima i čuvaju njihova djela od zaborava. Časni i viteški narod Nikšića uvijek je kroz svoju istoriju bio primjer drugima, pogotovu 18. septembra 1944. godine", poručio je Radojević.

Pod humkom na Kapinom polju leži 25 boraca iz svih krajeva Crne Gore, koji su strijeljani 25. juna 1943. godine.

Spomenik na Kapinom polju je rad arhitekte Slobodana Vukajlovića, čijih pet stubova sjedinjenih u baklju slobode predstavlja pet stubova na koje su prilikom strijeljanja vezivane grupe od po pet logoraša. Spomenik je podignut 1963. godine, a otkriven osam godina kasnije.