Grejs Dejvi održala predavanje na Univerzitetu Crne Gore

Održano predavanje pod nazivom “Religija u savremenoj Evropi: kontekst koji se kontinuirano mijenja”

3540 pregleda0 komentar(a)
Foto: ucg.ac.me

Eminentna britanska sociološkinja religije Grejs Dejvi, profesorica emerita Univerziteta u Ekseteru, održala je juče na Univerzitetu Crne Gore predavanje pod nazivom “Religija u savremenoj Evropi: kontekst koji se kontinuirano mijenja”, saopštio je UCG.

Dejvi je, kako se navodi, u svom izlaganju ponudila pregled trendova sekularizacije u zemljama Zapadne Evrope, s posebnim akcentom na fenomen individualizacije religijskog života i slabljenja pripadnosti vjerskim zajednicama ("vjerovanje bez pripadanja”), kao i na promjenu društvene i običajne (“vikarske”) funkcije koju vjerske institucije obnašaju u društvima koja su "sve više sekularna".

"U osvrtu na metodološke izazove s kojima se sociologija religije kao akademska disciplina suočava, Dejvi je istakla da su svi teorijski okviri za razumijevanje pojmova sekularizma, sekularnosti i sekularizacije nužno ankerisani u specifičnom kulturnoistorijskom kontekstu, što ograničava njihovu primjenjivost izvan tog konteksta. Stoga je, po njenom mišljenju, izuzetno važno da crnogorska akademska zajednica u bavljenju ovom problematikom razvije sopstvene teorijske modele sekularizma, koji bi bili primjereni crnogorskom istorijskom iskustvu", navodi se u saopštenju.

Predavanje Grejs Dejvi bilo je otvoreno za javnost, a organizovano je u sklopu istraživačkog projekta pod nazivom "Beyond the Anticlerical Paradigm: Rethinking Secularism in Contemporary Montenegro”, koji Institut za napredne studije realizuje uz finansijsku podršku Univerziteta u Oksfordu.