Čistili Trebjesu i prikupili više od 160 kilograma otpada

NVO "Zero Waste Montenegro" i od 2017. godine organizuje "Cleanup Montenegro" i uključuje brojne lokacije od mora do planina, okupljajući veliki broj organizacija civilnog društva, nevladinih organizacija i neformalnih grupa građana

1738 pregleda4 komentar(a)
Cleanup Montenegro, Foto: Svetlana Mandić

Iako Trebjesu nazivaju "plućima Nikšića" zbog nesavjesnih sugrađana često je "na aparatima". Ali volonteri i ekolozi ne odustaju od nje. Tako je u sklopu akcije "Cleanup Montenegro", koju organizuje NVO "Zero Waste Montenegro", a u Nikšiću je realizovalo Nevladino udruženje (NVU) "Putevima predaka" uz podršku NVO "Cellula", pedesetak volontera čistilo Trebjesu, od SC "Trim" do izvora u podnožju, i prikupilo više od 162 kilograma raznog otpada.

Pored volontera pomenute dvije organizacije učestvovali su učenici Ekonomsko–ugostiteljske škole, osnovne škole "Mileva Lajovic Lalatović", nevladinih organizacija "Žuti leptir" i "Romsko srce" i opštinskog Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj. Skupljeni otpad prevezlo je nikšićkog Komunalno preduzeće.

"Sve veći broj djece koja se pridružuju ovim akcijama zaista dokazuje da su djeca i mladi ogledalo naše budućnosti i da od njih možemo puno naučiti. Zato je izuzetno važno da svi damo doprinos. Upotrebom višekratnih proizvoda, kao što su cegeri i staklene flaše, smanjujemo otpad i šaljemo poruku da postoje održiviji načini života koje možemo podržati i da zahvaljujući njima doprinosimo očuvanju prirode", kazala je koordinatorka akcije u Nikšiću, Ana Petrović Njegoš.

Akcije čišćenja u brojnim crnogorskim opštinama, povodom Međunarodnog dana čišćenja obala, počele su 14. i trajaće do 22. septembra.

NVO "Zero Waste Montenegro" i od 2017. godine organizuje "Cleanup Montenegro" i uključuje brojne lokacije od mora do planina, okupljajući veliki broj organizacija civilnog društva, nevladinih organizacija i neformalnih grupa građana.

"Cleanup Montenegro 2024" dio je šireg projekta "Za čistu Crnu Goru" finansiranog od strane francuskog Ministarstva Evrope i inostranih poslova kroz koji će, u toku septembra i oktobra, biti organizovane i edukativne radionice za djecu i mlade na kojima će učiti kako da odgovorno upravljaju otpadom i kakve su "Zero Waste" prakse.